Stek wołowy
Stek wołowy mogłabym pisać o nim bez końca – soczysta, delikatna wołowina – dla mnie zawsze wersja krwista. Sekretem jest przyrządzanie mięsa na dużym ogniu – nie przejmujcie się jeśli będzie dymił – niech dymi! Chodzi o to, żeby zamknąć pory w mięsie – dzięki temu będzie soczyste. I pamiętajcie dać mięsu na koniec odpocząć – nie krójcie steku tuż po zdjęciu z patelni – niech odpocznie z 5 minut. Jak przygotować idealny stek? Rozwiązujemy tajemnice poniżej. Serwuję stek z sosem z zielonego pieprzu lub chimichurri i np. smażonym szpinakiem.
Stek wołowy składniki:
oliwa z oliwek, sól, pieprz
Stek wołowy przygotowanie:
Steki należy dobrze umyć i wysuszyć w ręczniku kuchennym. Jeśli steki wołowe były trzymane w lodówce to należy przed smażeniem doprowadzić je do temperatury pokojowej. Nacieramy wołowinę oliwą z oliwek i czarnym mielonym pieprzem. Przed smażeniem steków nie solimy. Wrzucamy steki na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z jednej strony 2-3 minuty (w zależności od grubości steku i rodzaju wysmażenia jaki chcemy uzyskać) następnie przekładamy na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty i smażymy na średnim ogniu. W zależności jak mocno chcemy mieć wysmażony stek (wiadomo, że dzikie i surowe mięso jest najlepsze!) smażymy tak długo, aż mięso będzie odpowiednio twarde. Po zdjęciu steku z patelni należy położyć stek na drewnianej desce, posypać dużą szczyptą soli i pieprzu i zostawić na 3-5 minut żeby mięso odpoczęło. Kiedy wszystkie soki się wchłoną stek jest gotowy do podania. Smacznego!

stek wołowy
Gdzie kupić mięso:
Do najsmaczniejszego steku będziemy potrzebowali najlepszej jakości wołowiny. Najlepiej będzie jeśli na lokalnym bazarze lub w dobrym, zaufanym sklepie mięsnym znajdziecie wołowinę przeznaczoną na steki, ale jeśli nie macie dostępu do takiego sklepu równie dobrze nada się do tego paczkowana wołowina, którą można znaleźć ostatnio w marketach – zwróćcie jedynie uwagę czy jest dobrze zapakowana, czy mięso jest miękkie i ładnie soczyście wygląda.
Jak uzyskać odpowiedni rodzaj wysmażenia steka:
Trik, który stosuje Gordon Ramsay to sprawdzenie twardości steku w porównaniu z napięciem mięśnia kciuka (mięsień na dłoni – między kciukiem a nadgarstkiem) w zależności od tego, który palec łączymy razem z koniuszkiem kciuka tej samej ręki Nieważne jak niewyobrażalnie brzmiałby ten trik – sprawdza się w stu procentach. Połączenie palca wskazującego i kciuka to stek krwisty, połączenie kciuka i palca środkowego to stek średnio wysmażony, natomiast twardość mięśnia kciuka po połączeniu z najmniejszym palcem odpowiada stekowi w pełni wysmażonemu. Innym trikiem, który można zastosować to sprawdzenie czy po przyciśnięciu steku na patelni wypływa z niego czerwonawa krew – jeśli tak, to stek jest już średnio wysmażony.

stek wołowy z sosem pieprzowym i chimichurri
Pingback: Sos z zielonego pieprzu wybitnie pasuje do steka wołowego jest pyszny()
Pingback: Sos chimichurri to argentyński pietruszkowy sos z oliwą i czosnkiem()