Suflet czekoladowy

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

17 - 20 min.

Łączny czas:

35 min.

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

trudne

Typ kuchni:

Francuska

Czekoladowy suflet to klasyka francuskiej kuchni, deser ten nie należy do najprostszych, ale jeśli będziecie dokładnie trzymać się przepisu, czasu pieczenia i starannie wysmarujecie kokilki masłem gwarantuję, że uda się Wam przygotować idealny suflet z gorzką czekoladą. Uwielbiam desery z wilgotną czekoladą, o konsystencji lekkiego musu – zdradzam sprawdzony przepis na wybitny suflet.

Suflet czekoladowy – składniki

  • 150 ml mleka
  • 40 ml śmietanki kremówki
  • 35 gramów mąki pszennej
  • 35 gramów masła
  • 100 gramów cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 140 gramów gorzkiej czekolady
  • 3 gramy soli (tak tak to sporo)
  • dodatkowo masło i cukier puder do przygotowania foremek

Idealny czekoladowy suflet – przepis

  1. Nagrzać piekarnik do 195 stopni.
  2. Kokilki dokładnie wysmarować masłem łącznie z górnymi brzegami – dzięki temu suflet ładnie urośnie i nie przyklei się do pojemników. Następnie delikatnie oprószyć foremki cukrem pudrem.
  3. Miękkie masło wymieszać rękami z mąką i solą na gładką kulę – dzięki temu zabiegowi ustabilizujemy konsystencję sufletu.
  4. Podgrzać mleko i śmietanką z 75 gramami cukru pudru, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, następnie dodać kulkę z mąki, masła i soli – gotować około 5 minut ciągle mieszając – sos ma się zagęścić (konsystencja mniej więcej sosu beszamelowego).
  5. Zdjąć garnek z palnika i dodać 140 gramów połamanej, gorzkiej czekolady. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  6. Gdy masa nie będzie już bardzo gorąca, (może być ciepła) dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać.
  7. Ubić na sztywno białka i 25 gramów cukru pudru. Stopniowo dodawać białka do czekoladowej masy – ja zrobiłam to w 3 porcjach. Delikatnie wymieszać całość, ale tak, żeby pozostała lekko napowietrzona.
  8. Wypełnić kokilki masą czekoladową pod sam brzeg i piec w 195 stopniach 17 minut, maksymalnie do 20 jeśli wolicie bardziej suche ciasto.
  9. Idealne czekoladowe suflety wystarczy już tylko oprószyć cukrem pudrem i trzeba je szybko podawać łakomczuchom.
  10. Jeśli chcecie umrzeć ze szczęścia serwujcie suflety z kulką waniliowych lodów, dla mnie sam suflet jest wystarczającą porcją radości.

No i zachowajcie spokój, nie krzyczcie na suflety, nie trzaskajcie piekarnikiem i nie otwierajcie nagle okien – to wbrew pozorom bardzo wrażliwe stworzenia, jeśli nie chcecie, żeby opadły proponuję zachować opanowanie.

francuski deser z czekoladą

czekoladowy suflet

4/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *