Suflet czekoladowy przepis

Suflet czekoladowy przepis 4.00/5 (80.00%) 4 głos[ów]

Suflet czekoladowy przepis na idealny suflet

Czekoladowy suflet to klasyka francuskiej kuchni, deser ten nie należy do najprostszych, ale jeśli będziecie dokładnie trzymać się przepisu, czasu pieczenia i starannie wysmarujecie kokilki masłem gwarantuję, że uda się Wam przygotować idealny suflet z gorzką czekoladą.

Uwielbiam desery z wilgotną czekoladą, o konsystencji lekkiego musu – zdradzam sprawdzony przepis na wybitny suflet.

Suflet czekoladowy składniki:

150 ml mleka

40 ml śmietanki kremówki

35 gramów mąki pszennej

35 gramów masła

100 gramów cukru pudru

3 żółtka

3 białka

140 gramów gorzkiej czekolady

3 gramy soli (tak tak to sporo)

dodatkowo masło i cukier puder do przygotowania foremek

Idealny czekoladowy suflet przepis:

Nagrzać piekarnik do 195 stopni.

Kokilki dokładnie wysmarować masłem łącznie z górnymi brzegami – dzięki temu suflet ładnie urośnie i nie przyklei się do pojemników. Następnie delikatnie oprószyć foremki cukrem pudrem.

Miękkie masło wymieszać rękami z mąką i solą na gładką kulę – dzięki temu zabiegowi ustabilizujemy konsystencję sufletu.

Podgrzać mleko i śmietanką z 75 gramami cukru pudru, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, następnie dodać kulkę z mąki, masła i soli – gotować około 5 minut ciągle mieszając – sos ma się zagęścić (konsystencja mniej więcej sosu beszamelowego).

Zdjąć garnek z palnika i dodać 140 gramów połamanej, gorzkiej czekolady. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Gdy masa nie będzie już bardzo gorąca, (może być ciepła) dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać.

Ubić na sztywno białka i 25 gramów cukru pudru. Stopniowo dodawać białka do czekoladowej masy – ja zrobiłam to w 3 porcjach. Delikatnie wymieszać całość, ale tak, żeby pozostała lekko napowietrzona.

Wypełnić kokilki masą czekoladową pod sam brzeg i piec w 195 stopniach 17 minut, maksymalnie do 20 jeśli wolicie bardziej suche ciasto.

Idealne czekoladowe suflety wystarczy już tylko oprószyć cukrem pudrem i trzeba je szybko podawać łakomczuchom.

Jeśli chcecie umrzeć ze szczęścia serwujcie suflety z kulką waniliowych lodów, dla mnie sam suflet jest wystarczającą porcją radości.

No i zachowajcie spokój, nie krzyczcie na suflety, nie trzaskajcie piekarnikiem i nie otwierajcie nagle okien – to wbrew pozorom bardzo wrażliwe stworzenia, jeśli nie chcecie, żeby opadły proponuję zachować opanowanie.

Zdjęcie i pożarcie wypieku Olek Iwaszkiewicz: http://olekiwaszkiewicz.pl/

francuski deser z czekoladączekoladowy suflet

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top