Surówka z pora
Surówka z pora to dodatek do wielu dań, który przygotujecie w 10 minut. Wiem, wiem i tak łatwiej kupić gotowca, zachęcam jednak żebyście poświęcili dodatkowy czas przygotowując obiad na świeżo przygotowaną surówkę z pora – dlaczego? Bo witaminy ulatniają się z każdą sekundą po obraniu i pokrojeniu warzyw, dlatego domowa surówka będzie znacznie zdrowsza.
Por spokrewniony z cebulą bogaty jest w witaminy, minerały i olejki eteryczne. Posiada naturalne właściwości lecznicze. Powinien być nieodłącznym elementem kuracji oczyszczających, jak i diet odchudzających. Oczyszcza krew i działa antyseptycznie. Jest lekkostrawny i zasadowo działa na organizm – czyli odkwasza. Bulion z porów zaleca się pić po nadmiernym spożyciu alkoholu. Surowym porem naciera się miejsce po użądleniu owada (po uprzednim wyjęciu żądła).
Przywędrował do nas z Azji. Por kojarzony jest głównie, jako składnik włoszczyzny, wzmacnia smak i aromat dań.
Zielona część pora ma ostrzejszy smak, ale za to więcej witamin. Por zawiera wapń, fosfor, potas i magnez. Ma więcej zalet niż jego krewniaczka cebula.
Można go spożywać na surowo, gotowany, jak i duszony.
Surówka z pora składniki:
dwa pory średniej wielkości
dwie marchewki średniej wielkości
jedno jabłko (opcjonalnie)
sól
pieprz
natka pietruszki lub koperku do posypania
jogurt naturalny lub śmietana (można dodać też łyżką majonezu)
Surówka z pora przepis przygotowanie:
Dokładnie umytego pora pokroić w półkrążki.
Zetrzeć marchew na tarce o dużych oczkach. Można dodać też starte jabłko, które złagodzi ostry smak pora.
Wlać mały kubeczek jogurtu lub śmietany.
Doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać. Drobno posiekać listki pietruszki (pasuje też koperek) i udekorować surówkę.
Jeżeli ktoś chce mieć łagodniejszy smaj surówki, może pora sparzyć wrzątkiem (ja tego nie robię).
Polecam też jeszcze prostszą wersję tej surówki czyli por z solą, pieprzem i odrobiną jogurtu naturalnego.
Surówkę z pora podajemy:
- z mięsami każdego rodzaju
- z rybami
- na kanapce

prostsza wersja surówki z pora