Surówka z pora

Surówka z pora 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Surówka z pora

Surówka z pora to dodatek do wielu dań, który przygotujecie w 10 minut. Wiem, wiem i tak łatwiej kupić gotowca, zachęcam jednak żebyście poświęcili dodatkowy czas przygotowując obiad na świeżo przygotowaną surówkę z pora – dlaczego? Bo witaminy ulatniają się z każdą sekundą po obraniu i pokrojeniu warzyw, dlatego domowa surówka będzie znacznie zdrowsza.

Por spokrewniony z cebulą bogaty jest w witaminy, minerały i olejki eteryczne. Posiada naturalne właściwości lecznicze. Powinien być nieodłącznym elementem kuracji oczyszczających, jak i diet odchudzających. Oczyszcza krew i działa antyseptycznie. Jest lekkostrawny i zasadowo działa na organizm – czyli odkwasza. Bulion z porów zaleca się pić po nadmiernym spożyciu alkoholu. Surowym porem naciera się miejsce po użądleniu owada (po uprzednim wyjęciu żądła).

Przywędrował do nas z Azji. Por kojarzony jest głównie, jako składnik włoszczyzny, wzmacnia smak i aromat dań.

Zielona część pora ma ostrzejszy smak, ale za to więcej witamin. Por zawiera wapń, fosfor, potas i magnez. Ma więcej zalet niż jego krewniaczka cebula.

Można go spożywać na surowo, gotowany, jak i duszony.

Surówka z pora składniki:

dwa pory średniej wielkości

dwie marchewki średniej wielkości

jedno jabłko (opcjonalnie)

sól

pieprz

natka pietruszki lub koperku do posypania

jogurt naturalny lub śmietana (można dodać też łyżką majonezu)

Surówka z pora przepis przygotowanie:

Dokładnie umytego pora pokroić w półkrążki.

Zetrzeć marchew na tarce o dużych oczkach. Można dodać też starte jabłko, które złagodzi ostry smak pora.

Wlać mały kubeczek jogurtu lub śmietany.

Doprawić solą i pieprzem.

Wszystkie składniki wymieszać. Drobno posiekać listki pietruszki (pasuje też koperek) i udekorować surówkę.

Jeżeli ktoś chce mieć łagodniejszy smaj surówki, może pora sparzyć wrzątkiem (ja tego nie robię).

Polecam też jeszcze prostszą wersję tej surówki czyli por z solą, pieprzem i odrobiną jogurtu naturalnego.

 Surówkę z pora podajemy:

- z mięsami każdego rodzaju

- z rybami

- na kanapce

surówka z pora

prostsza wersja surówki z pora

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top