Surówka z pora, jabłka i marchewki

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Surówka z pora to dodatek do wielu dań, który przygotujecie w 10 minut. Wiem, wiem i tak łatwiej kupić gotowca, zachęcam jednak żebyście poświęcili dodatkowy czas przygotowując obiad na świeżo przygotowaną surówkę z pora – dlaczego? Bo witaminy ulatniają się z każdą sekundą po obraniu i pokrojeniu warzyw, dlatego domowa surówka będzie znacznie zdrowsza.

Por spokrewniony z cebulą bogaty jest w witaminy, minerały i olejki eteryczne. Posiada naturalne właściwości lecznicze. Powinien być nieodłącznym elementem kuracji oczyszczających, jak i diet odchudzających. Oczyszcza krew i działa antyseptycznie. Jest lekkostrawny i zasadowo działa na organizm – czyli odkwasza. Bulion z porów zaleca się pić po nadmiernym spożyciu alkoholu. Surowym porem naciera się miejsce po użądleniu owada (po uprzednim wyjęciu żądła). Przywędrował do nas z Azji. Por kojarzony jest głównie, jako składnik włoszczyzny, wzmacnia smak i aromat dań. Zielona część pora ma ostrzejszy smak, ale za to więcej witamin. Por zawiera wapń, fosfor, potas i magnez. Ma więcej zalet niż jego krewniaczka cebula. Można go spożywać na surowo, gotowany, jak i duszony.

Surówka z pora, jabłka i marchewki – składniki

  • dwa pory średniej wielkości
  • dwie marchewki średniej wielkości
  • jedno jabłko (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub koperku do posypania
  • jogurt naturalny lub śmietana (można dodać też łyżką majonezu)

Surówka z pora, jabłka i marchewki – przepis

  1. Dokładnie umytego pora pokroić w półkrążki.
  2. Zetrzeć marchew na tarce o dużych oczkach. Można dodać też starte jabłko, które złagodzi ostry smak pora.
  3. Wlać mały kubeczek jogurtu lub śmietany.
  4. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Wszystkie składniki wymieszać. Drobno posiekać listki pietruszki (pasuje też koperek) i udekorować surówkę.

Jeżeli ktoś chce mieć łagodniejszy smak surówki, może pora sparzyć wrzątkiem (ja tego nie robię).

Polecam też jeszcze prostszą wersję tej surówki czyli por z solą, pieprzem i odrobiną jogurtu naturalnego.

 Surówkę z pora podajemy:

  • -z mięsami każdego rodzaju
  • -z rybami
  • -na kanapce
surówka z pora
Surówka z pora
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *