Surówka z selera

Surówka z selera 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Surówka z selera

Surówka z selera, łatwa w przygotowaniu, oczywiście wielowitaminowa, nadaje się do każdego drugiego dania, jak i do kanapek.

Polecam jedzenie jej ze względu na bogactwo selera w witaminy i minerały.

Seler w stanie dzikim rośnie w Kanadzie, w Europie, w Azji Zachodniej i Środkowej oraz w Afryce. Seler ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Wśród warzyw korzeniowych seler ma najwięcej fosforu, zawiera też wapń, cynk, potas, magnez i żelazo. Ponadto jest mało kaloryczny i dlatego dobrze sprawdza się w dietach odchudzających.

Działa też uspokajająco i przeciwbólowo. Używany jest nie tylko w celach zdrowotnych, ale jako afrodyzjak.

Radzę Wam drodzy Państwo jedzcie seler i pijcie soki z niego. Sok z selera powinny pić osoby mające kłopoty z nerkami.

Wańkowicz pisał „cukier krzepi”, a ja dodaję seler lepiej.

Surówka z selera składniki:

jeden spory seler

jedno jabłko

cukier (jedna łyżeczka)

pieprz

sól

jedna łyżka stołowa soku z cytryny

jogurt lub śmietana

Surówka z selera przepis przygotowanie:

Obrany i umyty seler trzemy na tarce o dużych oczkach.

Obrane jabłko trzemy na takiej samej tarce.

Szybko skrapiamy sokiem cytryny, aby seler i jabłko nie traciły naturalnego koloru.

Wsypujemy jedną łyżeczkę cukru i odrobinę soli,

Na koniec wlewamy małe pudełeczko jogurtu i mieszamy.

Kiedy wszystkie smaki przegryzą się, co nastąpi po pięciu minutach, surówka z selera jest już gotowa.

Surówkę z selera podajemy:

- do wszystkich mięs

- do białych ryb

A właściwie można ją podawać właściwie do wszystkich potraw.

Smaczczczczcznnnnego!

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top