Surówka z selera
Surówka z selera, łatwa w przygotowaniu, oczywiście wielowitaminowa, nadaje się do każdego drugiego dania, jak i do kanapek.
Polecam jedzenie jej ze względu na bogactwo selera w witaminy i minerały.
Seler w stanie dzikim rośnie w Kanadzie, w Europie, w Azji Zachodniej i Środkowej oraz w Afryce. Seler ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Wśród warzyw korzeniowych seler ma najwięcej fosforu, zawiera też wapń, cynk, potas, magnez i żelazo. Ponadto jest mało kaloryczny i dlatego dobrze sprawdza się w dietach odchudzających.
Działa też uspokajająco i przeciwbólowo. Używany jest nie tylko w celach zdrowotnych, ale jako afrodyzjak.
Radzę Wam drodzy Państwo jedzcie seler i pijcie soki z niego. Sok z selera powinny pić osoby mające kłopoty z nerkami.
Wańkowicz pisał „cukier krzepi”, a ja dodaję seler lepiej.
Surówka z selera składniki:
jeden spory seler
jedno jabłko
cukier (jedna łyżeczka)
pieprz
sól
jedna łyżka stołowa soku z cytryny
jogurt lub śmietana
Surówka z selera przepis przygotowanie:
Obrany i umyty seler trzemy na tarce o dużych oczkach.
Obrane jabłko trzemy na takiej samej tarce.
Szybko skrapiamy sokiem cytryny, aby seler i jabłko nie traciły naturalnego koloru.
Wsypujemy jedną łyżeczkę cukru i odrobinę soli,
Na koniec wlewamy małe pudełeczko jogurtu i mieszamy.
Kiedy wszystkie smaki przegryzą się, co nastąpi po pięciu minutach, surówka z selera jest już gotowa.
Surówkę z selera podajemy:
- do wszystkich mięs
- do białych ryb
A właściwie można ją podawać właściwie do wszystkich potraw.
Smaczczczczcznnnnego!