Szakszuka (shaksuka)

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Szakszuka przepis czyli sposób na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Szakszuka to jajka sadzone na aromatycznym, pomidorowym sosie z cebulą, czosnkiem i chilli. Uwielbiam kłaść takie jajko, ociekające sosem na toście. Sos przygotujecie w 3 minuty, wystarczy zmiksować cebulę, czosnek i puszkę pomidorów a następnie smażyć sos około 10 minut aż odparuje. Następnie delikatnie wylewamy jajka i czekamy, aż białko się zetnie – należy pilnować, żeby żółtko było płynne. Pycha!

Szakszuka (shaksuka) – składniki

  • puszka pomidorów
  • jedna średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek chilli (ewentualnie solidna szczypta suszonej chilli)
  • sól, pieprz
  • pietruszka lub szczypiorek do posypania dania
  • 3 jajka (wbijane do gotowego sosu)

Szakszuka (shaksuka) – przepis krok po kroku

  1. Zmiksować cebulę, czosnek i puszkę pomidorów z chilli, solą i pieprzu.
  2. Sos wylać na patelnię i smażyć przez około 15 minut, aż zgęstnieje, nabierze smaku, a aromaty się przegryzą.
  3. Jajka należy delikatnie rozbić i wylać z miski z jak najniższej wysokości do sosu (ja uprzednio wydrążam w sosie małe dołki, żeby jajko się tam wpasowało i nie sklejało z sąsiednim jajkami). Na średniej wielkości patelni spokojnie przygotujecie 3 jajka.
  4. Jajka dusić w sosie do momentu, aż białko się zetnie, ale żółtko zostanie płynne – trzeba bacznie obserwować i wyczuć.
  5. Przygotować tosty w piekarniku lub tosterze (ja podpiekłam pyszne bułki).
  6. Gotowe jajka wyjąć szeroką łychą, żeby się nie rozpadły, umieścić na toście, posypać szczypiorkiem lub pietruszką i zjeść to pyszne, zdrowe śniadanie ze smakiem.
jajko sadzone w sosie pomidorowym
Szakszuka (shaksuka)
5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

  1. ciekawy przepis, tak jeszcze jajek sadzonych nie próbowałem przyrządzać 😉
    Mam nadzieję, że moi goście zaakceptują taką formułę na najbliższym “Śniadaniu w Oazie u Wielbłąda”
    pozdrawiam z Arabii Saudyjskiej
    Paweł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *