Szarlotka

Szarlotka 4.19/5 (83.81%) 21 głos[ów]

Szarlotka

Szarlotka przepis na idealny jabłecznik w kruchym cieście. Moja szarlotka jest doskonała i nie wcale się nie przechwalam, każdy kto jej spróbował z oczami pełnymi niewyrażonego zachwytu wyłudzał natychmiast przepis. A przepis na moją szarlotkę jest prosty i to chyba cały sekret tego niebiańskiego ciasta – dobre składniki, kwaśne jabłka i przede wszystkim masło – nie żadna tam margaryna. Najlepsze kruche ciasto jest zawsze na maśle. Poza tym nie krójcie jabłek zbyt drobno – muszą być wyczuwalne jędrne kawałki tych owoców. Co na wierzch? Oczywiście że kratka z kruchego ciasta – szarlotka musi być old fashion!

Szarlotka składniki:

2 kg kwaśnych jabłek

4 łyżki cukru do smaku (ja lubię gdy jabłka pozostają kwaskowate)

odrobina soku z cytryny – żeby nie ściemniały

pół łyżeczki cynamonu

Składniki na kruche ciasto:

pół kilograma mąki pszennej

2 żółtka

300 gramów zimnego masła (pokrojonego w kostkę)

100 gramów cukru pudru

szczypta soli

łyżka bułki tartej do posypania podpieczonego spodu

Szarlotka przepis przygotowanie:

Mąkę połączyć z cukrem pudrem, dodać żółtka, masło i szczyptę soli. Zagnieść energicznie i podzielić na 2 części. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.

Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w grube plastry, skropić cytryną i przesmażyć chwilę na patelni z cukrem – jabłka nie mogą się rozgotować mają być chrupkie i sprężyste. Na koniec doprawcie je cynamonem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Pierwszą partię ciasta rozwałkować na grubość około 4 mm, blachę wysmarować masłem i wyłożyć w niej ciasto – (ja używam średniej wielkości okrągłej blachy tortowej). Ciastem wykleić należy również brzegi blachy – mniej więcej do 2/3 wysokości. Ciasto miejsce przy miejscu nakłuć widelcem – dzięki temu nie pofaluje.

Włożyć ciasto na 5 minut do piekarnika – aż lekko się zarumieni. Następnie posypać je łyżką bułki tartej i wyłożyć na nie całą masę jabłkową.

Drugą partię ciasta również rozwałkować, następnie pociąć na długie paski i przykryć jabłka przeplatając paski ciasta na skos – powstanie piękna krateczka.

Ciasto piec w 180 stopniach grzejąc z góry i z dołu bez termoobiegu około 35 minut – badajcie czy się ładnie rumieni.

Przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem. Gwarantuję, że to ciasto wychodzi zawsze! Jest doskonałe.

Polecam również kruche ciasto cytrynowe

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top