Szarlotka
Szarlotka przepis na idealny jabłecznik w kruchym cieście. Moja szarlotka jest doskonała i nie wcale się nie przechwalam, każdy kto jej spróbował z oczami pełnymi niewyrażonego zachwytu wyłudzał natychmiast przepis. A przepis na moją szarlotkę jest prosty i to chyba cały sekret tego niebiańskiego ciasta – dobre składniki, kwaśne jabłka i przede wszystkim masło – nie żadna tam margaryna. Najlepsze kruche ciasto jest zawsze na maśle. Poza tym nie krójcie jabłek zbyt drobno – muszą być wyczuwalne jędrne kawałki tych owoców. Co na wierzch? Oczywiście że kratka z kruchego ciasta – szarlotka musi być old fashion!
Szarlotka składniki:
2 kg kwaśnych jabłek
4 łyżki cukru do smaku (ja lubię gdy jabłka pozostają kwaskowate)
odrobina soku z cytryny – żeby nie ściemniały
pół łyżeczki cynamonu
Składniki na kruche ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
2 żółtka
300 gramów zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
100 gramów cukru pudru
szczypta soli
łyżka bułki tartej do posypania podpieczonego spodu
Szarlotka przepis przygotowanie:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem, dodać żółtka, masło i szczyptę soli. Zagnieść energicznie i podzielić na 2 części. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.
Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w grube plastry, skropić cytryną i przesmażyć chwilę na patelni z cukrem – jabłka nie mogą się rozgotować mają być chrupkie i sprężyste. Na koniec doprawcie je cynamonem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Pierwszą partię ciasta rozwałkować na grubość około 4 mm, blachę wysmarować masłem i wyłożyć w niej ciasto – (ja używam średniej wielkości okrągłej blachy tortowej). Ciastem wykleić należy również brzegi blachy – mniej więcej do 2/3 wysokości. Ciasto miejsce przy miejscu nakłuć widelcem – dzięki temu nie pofaluje.
Włożyć ciasto na 5 minut do piekarnika – aż lekko się zarumieni. Następnie posypać je łyżką bułki tartej i wyłożyć na nie całą masę jabłkową.
Drugą partię ciasta również rozwałkować, następnie pociąć na długie paski i przykryć jabłka przeplatając paski ciasta na skos – powstanie piękna krateczka.
Ciasto piec w 180 stopniach grzejąc z góry i z dołu bez termoobiegu około 35 minut – badajcie czy się ładnie rumieni.
Przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem. Gwarantuję, że to ciasto wychodzi zawsze! Jest doskonałe.
Polecam również kruche ciasto cytrynowe
Pingback: Sernik przepis na tradycyjny, puszysty sernik na kruchym spodzie.()
Pingback: Nowojorski puszysty sernik to klasyka gatunku, którą łatwo zrobicie()