Szaszłyki z grilla
Szaszłyki z grilla to moja kolejna propozycja na pyszne danie z grilla – spokojnie opiszę niebawem nieśmiertelną karkówkę, ale na razie pomysł na lekką, smaczną i szybką przekąskę – danie jest dość łatwe w przygotowaniu, jeśli nie przesuszycie mięsa wyjdą doskonałe. Warzywa dodadzą aromatu a dym z grilla cudnie je uwędzi.
Szaszłyki z grilla składniki:
pierś z kurczaka lub inne mięso, może być szynka, schab lub łopatka, a dla amatorów karkówki może być też karkóweczka
cebula
pieczarki
papryka
cukinia
sól
pieprz
zioła prowansalskie
curry
chilli
do zamarynowania całości: jogurt naturalny
Szaszłyki z grilla przygotowanie:
Marynata na bazie jogurtu naturalnego to doskonała alternatywa dla oleju – nie dość, że nie zawiera prawie tłuszczu to powoduje niezwykłe zmiękczenie mięsa, które staje się kruche, delikatne i wilgotne. Pokrojone kawałki mięsa marynujemy w jogurcie i przyprawach. Jeśli lubicie ostre szaszłyki nie żałujcie chilli, jeśli łagodniejsze dodajcie curry dla koloru.
Warzywa kroimy w odpowiedniej wielkości kawałki – podobnej wielkości do kawałków mięsa, nadziewamy na drewniany patyk do szaszłyka – najlepiej uprzednio namoczony w wodzie – dzięki temu nie zacznie się palić od rozżarzonego grilla. Przekładamy szaszłyki naprzemiennie mięsem i warzywami, pieczemy na grillu – jeśli nie mamy pod ręko grilla – piekarnik też się sprawdzi. Pilnujcie mięsa, żeby nie stało się suche – a szaszłyki będą wyborne. W tym roku zapomnijcie o tłustej kiełbasie i weźcie się za robienie szaszłyków.
Pingback: Jedzonko | Pearltrees()