Szparagi na maśle

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Szparagi przepis na białe, delikatne i niezwykle smaczne szparagi. Najpierw należy je dokładnie obrać i ugotować w wodzie z solą i cukrem – dzięki temu mamy pewność, że nie staną się gorzkie.

Szparagi bardzo łatwo zniszczyć np. przez gotowanie ich z główkami zanurzonymi w wodzie – najlepiej użyć wąskiego garnka i nalać odpowiednią ilość wody – tak, żeby główki szparagów wystawały.

Szparagi wystarczy gotować 10 minut, a następnie podsmażyć na maśle. Oczywiście jeśli wolicie wersję mniej kaloryczną – wystarczy ugotować je do miękkości i nie smażyć. Ja jednak polecam smażenie, ponieważ dzięki temu stają się lekko rumiane, słodsze i wybitnie dobre.

Szparagi na maśle – składniki

  • pęczek białych, dorodnych szparagów (świeże poznacie po miękkich i niepopękanych końcówkach)
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

Szparagi na maśle – przepis

  1. Szparagi dokładnie obrać obieraczką – od główki w dół będzie najłatwiej (główkę oczywiście chronimy przed ostrzem).
  2. Do wrzącej wody osłodzonej i posolonej wstawiamy szparagi – tak, żeby główki były nad powierzchnią wody.
  3. Po około 8-10 minutach powinny być miękkie – wystarczy sprawdzić widelcem czy łatwo wbija się w warzywo – nie powinny być zbyt miękkie – ponieważ dojdą jeszcze podczas podsmażania.
  4. Na rozgrzaną patelnię z masłem położyć delikatnie odsączone szparagi, można posypać je szczyptą brązowego cukru – pięknie się zarumienią.
  5. Smażyć około 5 minut. Podawać np. z sadzonym jajkiem i młodymi ziemniakami, ale same smakują najlepiej:)
5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *