Szparagi przepis

Szparagi przepis 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Szparagi przepis

Szparagi przepis na białe, delikatne i niezwykle smaczne szparagi. Najpierw należy je dokładnie obrać i ugotować w wodzie z solą i cukrem – dzięki temu mamy pewność, że nie staną się gorzkie.

Szparagi bardzo łatwo zniszczyć np. przez gotowanie ich z główkami zanurzonymi w wodzie – najlepiej użyć wąskiego garnka i nalać odpowiednią ilość wody – tak, żeby główki szparagów wystawały.

Szparagi wystarczy gotować 10 minut, a następnie podsmażyć na maśle. Oczywiście jeśli wolicie wersję mniej kaloryczną – wystarczy ugotować je do miękkości i nie smażyć. Ja jednak polecam smażenie, ponieważ dzięki temu stają się lekko rumiane, słodsze i wybitnie dobre.

Szparagi przepis składniki:

pęczek białych, dorodnych szparagów (świeże poznacie po miękkich i niepopękanych końcówkach)

1 łyżka cukru

łyżeczka soli

pieprz

2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

Szparagi przepis przygotowanie:

Szparagi dokładnie obrać obieraczką – od główki w dół będzie najłatwiej (główkę oczywiście chronimy przed ostrzem).

Do wrzącej wody osłodzonej i posolonej wstawiamy szparagi – tak, żeby główki były nad powierzchnią wody.

Po około 8-10 minutach powinny być miękkie – wystarczy sprawdzić widelcem czy łatwo wbija się w warzywo – nie powinny być zbyt miękkie – ponieważ dojdą jeszcze podczas podsmażania.

Na rozgrzaną patelnię z masłem położyć delikatnie odsączone szparagi, można posypać je szczyptą brązowego cukru – pięknie się zarumienią.

Smażyć około 5 minut. Podawać np. z sadzonym jajkiem i młodymi ziemniakami, ale same smakują najlepiej:)

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top