Szpinak z czosnkiem

Szpinak z czosnkiem 4.38/5 (87.50%) 8 głos[ów]

Szpinak z czosnkiem w śmietanie

Szpinak z czosnkiem w śmietanie z czosnkiem i solą to banalnie prosty dodatek do dań, może posłużyć jako farsz do naleśników czy sos do makaronu. Najważniejszym składnikiem jest szpinak i ważne żeby był w liściach. Może być mrożony choć najsmaczniejszy jest świeży. Szpinak w śmietanie doskonale pasuje do ryb – polecam: przepis na łososia. Używam 18% śmietanki i odrobiny cytryny, żeby mieć pewność, że szpinak zachowa piękny, zielony kolor.

Szpinak z czosnkiem w śmietanie składniki:

Kilogram świeżego szpinaku lub 1/2 kg mrożonego szpinaku w liściach

3 ząbki czosnku

sól, pieprz (opcjonalnie trochę vegety)

kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%

łyżeczka soku z cytryny

masło lub oliwa do smażenia

Szpinak z czosnkiem w śmietanie przygotowanie:

Czosnek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć delikatnie na maśle – nie pozwólcie czosnkowi zbrązowieć bo mógłby zgorzknieć.

Do czosnku dorzucić liście szpinaku i dusić do momentu aż zmiękną (świeży szpinak duszę dosłownie 2 minuty)

Liście szpinaku skropić odrobiną soku z cytryny – zabieg ten spowoduje, że szpinak nie wyblaknie.

Obficie posolić i dodać do smaku pieprzu.

Zdjąć szpinak z gazu i dodać odrobinę śmietany, która nada mu aksamitnej konsystencji.

Taki szpinak to wyborny dodatek do większości dań, jest zdrowy, sycący i niezwykle smaczny. To świetne danie na małą przekąskę. Można dodać do niego jajko ugotowane na twardo lub płynne żółtko, żeby zaciągnąć sos. Jak można nie lubić szpinaku?

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top