Szpinak z czosnkiem w śmietanie
Szpinak z czosnkiem w śmietanie z czosnkiem i solą to banalnie prosty dodatek do dań, może posłużyć jako farsz do naleśników czy sos do makaronu. Najważniejszym składnikiem jest szpinak i ważne żeby był w liściach. Może być mrożony choć najsmaczniejszy jest świeży. Szpinak w śmietanie doskonale pasuje do ryb – polecam: przepis na łososia. Używam 18% śmietanki i odrobiny cytryny, żeby mieć pewność, że szpinak zachowa piękny, zielony kolor.
Szpinak z czosnkiem w śmietanie składniki:
Kilogram świeżego szpinaku lub 1/2 kg mrożonego szpinaku w liściach
3 ząbki czosnku
sól, pieprz (opcjonalnie trochę vegety)
kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
łyżeczka soku z cytryny
masło lub oliwa do smażenia
Szpinak z czosnkiem w śmietanie przygotowanie:
Czosnek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć delikatnie na maśle – nie pozwólcie czosnkowi zbrązowieć bo mógłby zgorzknieć.
Do czosnku dorzucić liście szpinaku i dusić do momentu aż zmiękną (świeży szpinak duszę dosłownie 2 minuty)
Liście szpinaku skropić odrobiną soku z cytryny – zabieg ten spowoduje, że szpinak nie wyblaknie.
Obficie posolić i dodać do smaku pieprzu.
Zdjąć szpinak z gazu i dodać odrobinę śmietany, która nada mu aksamitnej konsystencji.
Taki szpinak to wyborny dodatek do większości dań, jest zdrowy, sycący i niezwykle smaczny. To świetne danie na małą przekąskę. Można dodać do niego jajko ugotowane na twardo lub płynne żółtko, żeby zaciągnąć sos. Jak można nie lubić szpinaku?
Pingback: Dorsz duszony w śmietanie z cebulą i ziołami to delikatne pyszne danie()