Szynka w galarecie

Szynka w galarecie 3.50/5 (70.00%) 2 głos[ów]

Szynka w galarecie

Szynka w galarecie to prosta, lecz nieśmiertelna przekąska, doskonała na wielkanoc, imprezę sylwestrową czy przyjęcie. Szynkę w galarecie można urozmaicić na wiele sposobów – można zawinąć w rulon wypełniony sałatką jarzynową lub jajkiem z chrzanem. Ja dorzucam zawsze natkę pietruszki do ozdoby – serwuję z chrzanem i ćwiartką cytryny, doskonale pasuje też domowy chleb.

Szynka w galarecie składniki:

12 plastrów szynki – polecam domową – samodzielnie przygotowaną szynkę w galarecie

bulion drobiowy lub warzywny – odcedzony, żeby był klarowny

6 jajek – połówka jajka do każdego złożonego plastra szynki

chrzan

żelatyna

opcjonalnie: sałatka jarzynowa, marchewka i groszek do ozdoby, natkę pietruszki i co tam jeszcze lubicie.

Szynka w galarecie składniki:

Ugotować esencjonalny bulion mięsny lub warzywny, jeśli zdecydujecie się na mięsny polecam zagotować mięso przez 5 minut, a następnie zmienić wodę. Pogotować godzinę dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz – gotować do miękkości mięsa i warzyw.

Bulion przelać przez gęste sito i dodać żelatyny zgodnie z zaleceniami z opakowania.

W naczyniu – najlepiej półmisku lub niskim naczyniu żaroodpornym rozłożyć plastry szynki, złożone na pół – z połówką jajka i chrzanem w środku.

Można dodać też majonez lub wymieszać chrzan ze śmietaną pół na pół. Udekorować marchewką i pietruszką.

Zalać delikatnie przestudzonym bulionem i czekać, aż zastygnie. Szynka w galarecie jest niesamowicie delikatną przekąską.

 

Share Button
  • http://Website Małgorzata Korniluk

    Wspaniały mięsny smak szynki zatopiony w warzywnej galarecie – ślina cieknie !

Komentarze

komentarze

Back to Top