Tajska sałatka z wołowiną

Tajska sałatka z wołowiną 4.67/5 (93.33%) 6 głos[ów]

Tajska sałatka z wołowiną

Przepis na pyszną, pikantną tajską sałatkę z wołowiną marynowaną z sosie rybnym, czosnku i imbirze.  Sałatka ta nazywa się Nua Yang Manao. To wspaniałe, aromatyczne i dietetyczne danie. Jest dość pikantne – ale jak to z tajskimi daniami bywa znakomicie zbalansowane – wyczujecie sól, słodycz, ostrość i kwaskowaty aromat soku z limonki. Mogłabym jeść ją bez końca. Karol posiadł magiczną umiejętność idealnego marynowania mięsa. Spróbujcie sami i pamiętajcie, żeby nie przesmażyć wołowiny – ma być soczyście.

stek wołowy

stek wołowy

Tajska sałatka z wołowiną składniki:

2 steki z wołowiny – rostbefu lub chudszego antrykotu

Marynata do steków:

3 łyżki jasnego sosu sojowego

3 łyżki cukru

3 łyżki sosu rybnego

3 ząbki czosnku

3 łyżki posiekanego drobno imbiru

Sałata tajska składniki:

sałata masłowa, lodowa lub młody szpinak

paczka pomidorów koktajlowych

ogórek

cebula – może być czerwona

łyżka posiekanych listków mięty

4 łyżki posiekanych listków kolendry

prażony sezam lub prażone orzeszki ziemne do posypania

oczywiście stek wołowy

Sałatka tajska dressing:

pół lub więcej ostrego chilli ;-)

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki cukru

2 łyżki sosu rybnego

2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny

Tajska sałatka z wołowiną przepis przygotowanie:

Steki należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu oraz ścięgien. W dużej misce należy połączyć wszystkie składniki marynaty i pozostawić w niej steki na 2-3 godziny lodówce.

Dresing do sałatki najlepiej przygotować w moździeżu, gdzie rozgniatamy czosnek, chilli i cukier, następnie dodając sosu rybnego i soku z limonki. Jeśli nie mamy moździerza można użyć również blendera.

Sałatę myjemy i przekładamy do dużej miski. Na sałatę kładziemy pokrojone w cienkie plastry ogórka, cienko pokrojoną cebulę oraz połówki pomidorów koktajlowych.

Steki wyjmujemy z lodówki i przekładamy na talerz odsączając maksymalnie z marynaty. Steki należy smażyć na odrobinie oleju na dobrze rozgrzanej patelni – najlepiej grillowej. Każdą ze stron steka smażymy około 2,5 – 3,5 minuty – steki powinny być średnio wysmażone lub jeszcze krwiste w zależności od upodobania.

Po usmażeniu przekładamy steki na drewnianą deskę do odpoczęcia. Po około 5 minutach kroimy steki na cienkie plastry krojąc w poprzek włókien.

Do miski z sałatą przekładamy kawałki steków. Całość polewamy dressingiem oraz posypujemy posiekaną kolendrą oraz miętą.

Od dziś to jedna z moich ulubionych sałatek. Smacznego!

Marynata i dressing są dość uniwersalne – możecie użyć podobnego dressingu do sałatki z zielonej papai lub innej tajskiej sałatki.

 

nua yang manao

nua yang manao

 

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top