Tapenada z cukinii

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tapenada z cukinii czyli pyszna pasta do kanapek i nie tylko. Nie dość, że ma pięknie zielony kolor to jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu i niesamowicie lekka – to idealna przekąska na letni, upalny dzień. Doskonale pasuje do makaronu jako zamiennik pesto. Cukinia z czosnkiem, oliwkami, bazylią i opcjonalnie kilkoma filecikami anchois.

Tapenada to prowansalska pasta z oliwek, kaparów, anchois i oliwy – poniżej moja modyfikacja z cukinią.

Tapenada z cukinii – składniki

  • 2 małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • garść zielonych oliwek
  • 5 filecików anchois
  • garść liści bazylii
  • łyżka octu winnego
  • sól, pieprz i oliwa

Tapenada z cukinii – przepis

  1. Cukinię pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Czosnek z cukinią smażyć na oliwie, aż cukinia lekko się zrumieni i zmięknie. Pod koniec podlać łyżką octu winnego i poczekać, aż odparuje.
  2. 3/4 podsmażonej cukinii włożyć do blendera z oliwkami, filecikami anchois i bazylią. Zmiksować na gładką masę.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem (zamiast soli można dodać kilka kaparów) – do gładkiej masy dodać pozostałą część cukinii – uzyskujemy dzięki temu wspaniały efekt wyczuwalnych kawałków warzywa w tej lekkiej paście.
  4. Podawać do świeżego chleba, grzanek, tostów lub makaronu.

Alternatywa – tapenada z bakłażana:

Cukinię zastąpić bakłażanem, a zielone oliwki zastąpić czarnymi – przepis jest taki sam – efekt zupełnie inny – pasta z bakłażanów jest bardziej wyrazista i ma ciemny kolor.

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *