Tapenada z cukinii

Tapenada z cukinii 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Tapenada z cukinii

Tapenada z cukinii czyli pyszna pasta do kanapek i nie tylko. Nie dość, że ma pięknie zielony kolor to jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu i niesamowicie lekka – to idealna przekąska na letni, upalny dzień. Doskonale pasuje do makaronu jako zamiennik pesto. Cukinia z czosnkiem, oliwkami, bazylią i opcjonalnie kilkoma filecikami anchois.

Tapenada to prowansalska pasta z oliwek, kaparów, anchois i oliwy – poniżej moja modyfikacja z cukinią.

Tapenada z cukinii składniki:

2 małe cukinie

3 ząbki czosnku

garść zielonych oliwek

5 filecików anchois

garść liści bazylii

łyżka octu winnego

sól, pieprz i oliwa

Tapenada z cukinii przepis przygotowanie:

Cukinię pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Czosnek z cukinią smażyć na oliwie, aż cukinia lekko się zrumieni i zmięknie. Pod koniec podlać łyżką octu winnego i poczekać, aż odparuje.

3/4 podsmażonej cukinii włożyć do blendera z oliwkami, filecikami anchois i bazylią. Zmiksować na gładką masę.

Doprawić do smaku solą i pieprzem (zamiast soli można dodać kilka kaparów) – do gładkiej masy dodać pozostałą część cukinii – uzyskujemy dzięki temu wspaniały efekt wyczuwalnych kawałków warzywa w tej lekkiej paście.

Podawać do świeżego chleba, grzanek, tostów lub makaronu.

Tapenada z bakłażana:

Cukinię zastąpić bakłażanem, a zielone oliwki zastąpić czarnymi – przepis jest taki sam – efekt zupełnie inny – pasta z bakłażanów jest bardziej wyrazista i ma ciemny kolor.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top