Tarta przepis

Tarta przepis 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Tarta przepis

Tarta przepis czyli przepis na wytrawną tartę z porem i łososiem lub cebulą i boczkiem na kruchym cieście. Składniki tarty mogą być dowolne, bazą jest kruche ciasto, które należy lekko podpiec przed dodaniem farszu. Inne niezmienne składniki tarty to 2 jajka i 200 ml 18% słodkiej śmietanki oraz ser. Tarta to doskonałe, proste danie, świetne jako przekąska lub danie główne. Ważny jest czas pieczenia – około 40 minut, żeby nie przesuszyć nadzienia. Polecam, żebyście własnoręczni przygotowali ciasto – będziecie pewni co w nim jest.

Tarta przepis składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki

2/3 kostki masła

pół łyżeczki soli

2 żółtka

Tarta przepis na ciasto przygotowanie:

Mąkę z żółtkami, masłem i solą ugnieść na szybko i uformować w kulę. Wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i rozłożyć na blaszce wysmarowanej masłem.

Podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut, aż lekko się zarumieni. Po podpieczeniu możemy wylewać farsz – dzięki temu pozostanie chrupiąca i nie rozmięknie pod mokrym farszem.

Tarta przepis pomysł na farsz:

Podstawą farszu tarty są:

2 rozkłócone jajka

200 ml słodkiej śmietanki śmietanki

garść żółtego sera lub mozzarelli

Reszta składników zależy od Waszej fantazji i zawartości lodówki:

Tarta z  porem i łososiem:

250 – 200 gramów świeżego łososia (może też być wędzony)

1 por podsmażony na maśle

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Podstawa farszu: jajka, śmietanka, ser

Składniki należy wymieszać, następnie wylać na podpieczony spód z kruchego ciasta. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Tarta z  boczkiem i cebulą:

300 gramów podsmażonego boczku

2 średnie podsmażone cebule

sól, pieprz

Podstawa farszu: jajka, śmietanka, ser

Składniki należy wymieszać i napełnić nim podpieczony wcześniej kruchy spód. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Tarta to doskonałe danie, które łatwo i szybko możecie przygotować niespodziewanym gościom. Składniki zależą od Waszej fantazji, tarta z łososiem i szpinakiem, porem, szynką i serem czy boczkiem są pyszne.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top