Tatar z łososia

Tatar z łososia 4.25/5 (85.00%) 8 głos[ów]

Tatar z łososia

Tatar z łososia czyli jak wyczarować pyszne danie z surowej ryby i podstawowych przypraw. Bardzo lubię łososia – najbardziej na surowo czyli w sushi lub właśnie w postaci tatara – ma bardzo przyjemny aromat i konsystencję. Żeby tatar ładnie wyglądał posiekajcie go nożem – nie mielcie tego delikatnego mięsa w maszynce. Dodajcie soli, pieprzu, cytryny i oliwy. Zazwyczaj dodaję kapary, ale tym razem ich nie miałam. Jeśli chcecie mieć tatar w japońskim stylu dodajcie sos sojowy Kikkoman i odrobinę sosu chilli sriracha – właśnie w ten sposób przygotowuję sushi gunkan.

Tatar z łososia składniki:

świeży surowy łosoś

oliwa z oliwek

sól

pieprz

cytryna

Tatar z łososia przygotowanie:

Ostrym nożem pokroić łososia w drobną kostkę, następnie dodać soli i pieprzu oraz odrobinę oliwy. Jeśli chcecie, żeby tatar stał się jeszcze bardziej kremowy możecie użyć żółtka jajka, ja wolę lekki tatar z łososia i używam tylko oliwy. Tuż przed podaniem skrapiam tatar cytryną – uważajcie, żeby nie przesadzić z jej ilością bo ryba się zetnie od kwasu – a przecież robimy tatar a nie ceviche. Do tatara  z łososia doskonale pasują kapary – jeśli ich użyjecie nie przesadźcie z solą – kapary mają jej w sobie dużo. Ja dodałam odrobinę koperku, który pięknie pachnie i czyni tatar z łososie jeszcze bardziej delikatnym. Uwielbiam świeżą bułkę z masłem a na niej grubą warstwę tatara z łososia.

Share Button
  • Pingback: Gunkan sushi przepis na gunkan maki z tatarem z łososia lub tuńczyka()

  • http://mariglod.blogspot.com/ Marigold

    Dziękuję za ten wpis.

  • http://Website Aga

    Serdecznie dziekuje za inspirujące przepisy. Wczoraj na wigilijne spotkanie z przyjaciółmi zrobiłam tatar sledziowy po węgiersku i paszteciki i to były dwa hity! Zostałam okrzyknieta najlepsza kucharka imprezy:) a dodam, ze ja nawet nie lubię gotować. Poprostu te potrawy tak swietnie sie komponują smakowo, ze nawet początkujący (leniwy) kucharz, odniesie sukces kulinarny:)

Komentarze

komentarze

Back to Top