Tatar ze śledzia po węgiersku

Tatar ze śledzia po węgiersku 5.00/5 (100.00%) 6 głos[ów]

Tatar ze śledzia po węgiersku

Tatar ze śledzia po węgiersku to doskonała i szybka przekąska. Wspaniale smakuje na kawałku razowego chleba. Dodanie kaparów i korniszonów doskonale podkreśla smak, a czerwona pieczona papryka doprawiona papryczką ostrą nadaje temu daniu pikantnego charakteru. Łyżka musztardy i przecieru pomidorowego scala całość w idealną kombinację. Dodaję jeszcze jajka gotowane na twardo, które spajają konsystencję wszystkich składników, do tego oczywiście król dania czyli matias. Polecam tę delikatną i wytrawną zarazem przekąskę.

Tatar ze śledzia po węgiersku składniki:

250 gramów filetów śledziowych matiasów

2 jajka

pół cebuli

4 ogórki konserwowe

2 pieczone czerwone papryki obrane ze skórki

4 marynowane grzybki – mogą być pieczarki

1 łyżka kaparów

1 łyżka musztardy

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka miodu

1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki

odrobina słodkiej papryki dla podkreślenia koloru jeszcze bardziej

odrobina pieprzu

opcjonalnie sól

Tatar ze śledzia po węgiersku przepis przygotowanie:

Paprykę posmarowaną odrobiną oliwy wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni – dzięki temu łatwo pozbędziemy się skóry.

Filety śledziowe (solone) pokroić na dość grubą kostkę. Tak samo ogórki, cebulę, obraną paprykę i jajka na twardo.

Posiekać marynowane grzyby drobniej niż pozostałe składniki.

Składniki wymieszać delikatnie, dodać kapary, musztardę, przecier pomidorowy, odrobinę miodu i ostrą suszoną papryczkę. Jeśli lubicie bardzo pikantne dania dodajcie więcej papryczki i odrobinę pieprzu. Jeśli śledzie i kapary niedostatecznie dosoliły całość dodajcie kilka szczypt soli. Aby tatar miał idealny kolor podsypuję go jeszcze odrobiną słodkiej, mielonej papryki.

Danie to jest znakomite, wczoraj przygotowałam całą miskę śledziowego tatarka i chyba jutro też tę czynność powtórzę. Nie ukrywam, że przepis pochodzi ze starego odcinka kuchennych rewolucji. Gdy zobaczyłam w telewizji tatar ze śledzia po węgiersku myślałam, że oszaleję i pomimo później nocy pobiegnę do najbliższego całodobowego marketu – ledwo się opanowałam, ale z samego rana zabrałam się od razu za polowanie na śledzie. Uwielbiam!

tatar ze śledzia po węgiersku

tatar ze śledzia po węgiersku

 

Share Button
  • http://Website asia

    Zrobilam – rewelacja !!! :-) mimo, iz nie przepadam za zbyt pikantnymi potrawami, tatar sledziowy po wegiersku smakuje bajecznie :-) polecam i dziekuje za ten przepis :-) pozdrawiam

Komentarze

komentarze

Back to Top