Tatar

Tatar 4.38/5 (87.50%) 8 głos[ów]

Tatar

Tatar przepis na domowy tatar – dokonały na przystawkę jak i zakąskę. Tatar nazywany przeze mnie dzikim mięsem to jedno z moich ulubionych dań, wytrawne, delikatne o konsystencji soczystej chmurki, w której wyczuć można kawałki pikantnych dodatków – mogłabym pisać o nim poematy, ale muszę przejść do rzeczy, gdyż danie tak piękne jak tatar też ma swoje prozaiczne zasady przygotowania. Sekretem jest mięso i tutaj są dwie szkoły: po jednej stronie obrońcy drogiej polędwicy, po drugiej miłośnicy pysznego tatara w rozsądnej cenie ze mną na czele. Polecam ligawę lub chudą łopatkę wołową – oczywiście mięso musi być bardzo świeże – inaczej z tatara nici. Kolejne rozterki miłośników tatara to sposób krojenia – siekać czy mielić? Odpowiem: to zależy dla ilu osób, na jaką okoliczność tatara szykujecie i którego kawałka mięsa użyliście. Jeśli to łopatka dla pułku wojska – mielić, jeśli polędwica za grube miliony dla kilku osób z jakiejś wyjątkowej okazji możecie mięso posiekać.

Podaję przepis na pysznego tatarka, wspaniałego, delikatnego, własnoręcznie mielonego i w rozsądnej cenie.

Tatar składniki:

pół kilograma świeżej, chudej wołowiny: ligawa, łopatka lub polędwica

1/3 szklanki przegotowanej wody – należy wmieszać ją do mięsa – to sekret delikatności tatara

sól, pieprz, oliwa z oliwek

Dodatki do ułożenia obok:

2 cebule drobno posiekane

4 ogórki kiszone – drobno posiekane

kilka marynowanych grzybów

kapary

fileciki anchovies

łyżka musztardy

maggi

4 żółtka – po jednym na porcję ( jajka należy potrzymać we wrzątku co najmniej 10 sekund – unikniecie salmonelli)

Tatar przepis przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić na kawałki mieszczące się w maszynce do mielenia. Zmielić w zależności od rodzaju mięsa ligawę i polędwicę raz, łopatkę dwukrotnie na najgrubszych oczkach maszynki.

Doprawić solą, pieprzem i oliwą, dolać 1/3 szklanki wody – to sekret delikatnego i miękkiego mięsa.

Jajka sparzyć.

Uformować 4 mięsne kule z wgłębieniem na jajko i ułożyć na talerzy, na środek wlać żółtko, dookoła przyozdobić dodatkami – przede wszystkim cebulą i kiszonym ogórkiem – reszta dodatków jest opcjonalna: kapary, anchovies, marynowane grzyby, musztarda, maggi czy co tam jeszcze lubicie.

Każdy sam miesza składniki w dowolnych proporcjach – opcjonalnie też popija to zacne danie zimną wódeczką.

tatar

tatar

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Biz

    Zasadnicze pytanie…jak to w ogole jesc?

  • http://www.motofaktor.pl/ motofaktor

    Tataru spróbowałem przypadkiem, w moim domu każdy się brzydził jedzenia surpwego mięsa. Trzeba przyznać, że w takim wydaniu nawet nie czuje się, co się je, całkiem smaczny.

  • Ellllo

    Uwielbiam tatar! :-) Po mięso idę do sklepu Kiszeczka przy Bartyckiej w Warszawie. Do mięsa dodaję odrobinę wody, oliwę, kapary, sól i pieprz. Tyle wystarczy, żeby tata był pyszny, sprężysty i cudownie aromatyczny.

Komentarze

komentarze

Back to Top