Tiramisu piernikowe

Tiramisu piernikowe 4.75/5 (95.00%) 4 głos[ów]

Tiramisu piernikowe

Tiramisu piernikowe to najlepszy świąteczny deser na świecie, jest przede wszystkim delikatny co w święta jest wyjątkową zaletą. Pachnie cynamonem, piernikiem i pomarańczami czyli jest pełen świątecznych aromatów, które równoważy gęsta bita śmietana i gorzkie kakao. Przepis jest prosty, przygotowanie też – musicie tego spróbować. Zimowy deser w formie piernikowego tiramisu nie ma sobie równych. Uwaga nie dodaję sera mascarpone, żeby był lżejszy. Przepis autorski Agatki, która uświetniła nim święta.

Tiramisu piernikowe składniki:

pierniki w lukrze 15 sztuk

1 pomarańcza

pół litra śmietany kremówki

filiżanka mocnej kawy (można podlać odrobiną alkoholu)

cukier puder 2 łyżki

2 łyżki kakao

łyżeczka cynamonu

pestki granatu opcjonalnie do dekoracji

Tiramisu piernikowe przepis przygotowanie:

Pierniki pokruszyć lub nakłuć wykałaczką, żeby nasiąknęły kawą w całości.

Namoczyć pierniki w mocnej kawie z odrobiną rumu lub amaretto.

Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z odrobiną cukru pudru – powinna być bardzo delikatnie słodka.

Sparzyć pomarańczę i oskrobać z niej cienkie paski skórki, które należy domieszać do śmietany.

Miąższ pomarańczy pokroić w małe kawałki bez błon – będą do dekoracji.

Wymieszać kakao z cynamonem (do posypania warstw przez sitko).

Na dno pucharka ułożyć pierniki, następnie posypać je warstwą kakao i cynamonu, nałożyć warstwę śmietany, którą też należy oprószyć kakao z cynamonem – czynność powtarzać do momentu wypełnienia pucharka. Ostatnią warstwę oprószyć ponownie cynamonowym kakao, posypać pestkami granatu i kawałkami pomarańczy.

Pyszny, pachnący i aksamitnie kremowy deser gotowy.

 

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Joanna

    15 dużych pierników? Mam takie niewielkie serduszka. Na ile porcji jest ten przepis? Pozdrawiam :-)

Komentarze

komentarze

Back to Top