Tiramisu piernikowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tiramisu piernikowe to najlepszy świąteczny deser na świecie, jest przede wszystkim delikatny co w święta jest wyjątkową zaletą. Pachnie cynamonem, piernikiem i pomarańczami czyli jest pełen świątecznych aromatów, które równoważy gęsta bita śmietana i gorzkie kakao. Przepis jest prosty, przygotowanie też – musicie tego spróbować. Zimowy deser w formie piernikowego tiramisu nie ma sobie równych. Uwaga nie dodaję sera mascarpone, żeby był lżejszy. Przepis autorski Agatki, która uświetniła nim święta.

Tiramisu piernikowe – składniki

  • pierniki w lukrze 15 sztuk
  • 1 pomarańcza
  • pół litra śmietany kremówki
  • filiżanka mocnej kawy (można podlać odrobiną alkoholu)
  • cukier puder 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • pestki granatu opcjonalnie do dekoracji

Tiramisu piernikowe – przepis

  1. Pierniki pokruszyć lub nakłuć wykałaczką, żeby nasiąknęły kawą w całości.
  2. Namoczyć pierniki w mocnej kawie z odrobiną rumu lub amaretto.
  3. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z odrobiną cukru pudru – powinna być bardzo delikatnie słodka.
  4. Sparzyć pomarańczę i oskrobać z niej cienkie paski skórki, które należy domieszać do śmietany.
  5. Miąższ pomarańczy pokroić w małe kawałki bez błon – będą do dekoracji.
  6. Wymieszać kakao z cynamonem (do posypania warstw przez sitko).
  7. Na dno pucharka ułożyć pierniki, następnie posypać je warstwą kakao i cynamonu, nałożyć warstwę śmietany, którą też należy oprószyć kakao z cynamonem – czynność powtarzać do momentu wypełnienia pucharka. Ostatnią warstwę oprószyć ponownie cynamonowym kakao, posypać pestkami granatu i kawałkami pomarańczy.

Pyszny, pachnący i aksamitnie kremowy deser gotowy.

4.7/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *