Tiramisu przepis

Tiramisu przepis 4.17/5 (83.48%) 23 głos[ów]

Tiramisu przepis

Tiramisu przepis czyli jak szybko i łatwo przygotować wspaniały włoski deser z żółtek, cukru, serka mascarpone, kawy z amaretto w których to namaczamy biszkopty. Amaretto to migdałowy likier, który podkreśla smak tego deseru – ale nie martwcie się Tiramisu np. z rumem też jest pyszne. Ważne jest zaparzenie mocnej kawy, w której krótko namacza się biszkopty, tak żeby zbytnio ich nie rozmiękczyć. Istotnym elementem jest idealne ubicie żółtek z cukrem na gęsty kogel-mogel, dopiero gdy cukier utrzecie na gładką masę dodajcie serka mascarpone. Najlepsze tiramisu zjecie po co najmniej 8 godzinach chłodzenia – jest pyszne.

Tiramisu przepis składniki:

3 żółtka jajek

3 łyżki cukru

250 gramów serka mascarpone

małe opakowanie biszkoptów

spora filiżanka czarnej, mocnej kawy

solidny chlust amaretto lub innego alkoholu ja użyłam rumu

odrobina kakao do posypywania każdej warstwy biszkoptów i oczywiście z wierzchu

Tiramisu przepis przygotowanie:

Do miski wrzucić 3 dobrze oddzielone żółtka jaj i dosypać do nich 3 łyżki cukru – miksować do uzyskania gęstej, jasnożółtej masy a la koglu moglu.

Do gładkiej masy z żółtek i cukru należy dodać opakowanie serka mascarpone i solidnie wymieszać masy – najlepiej mikserem.

W międzyczasie zaparzyć mocną kawę i gdy trochę przestygnie dolać do niej około 60 ml alkoholu – w oryginalnym przepisie jest to amaretto, ale można użyć tego co jest pod ręką.

Biszkopty namaczać dosłownie 2 sekundy w kawie i układać w naczyniu. Warstwę biszkoptów posypać delikatnie kakao, a następnie przesmarować masą z żółtek i sera mascarpone.

Układać tyle warstw ile się Wam podoba – ja ułożyłam 2, całość oprószyć kakao.

Deser należy chłodzić co najmniej 4 godziny – najlepszy jest nazajutrz.

Delikatna chmurka tiramisu ukoi wszystkie lęki.

tiramisu

tiramisu

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Betty

    Na prawdę wychodzi rewelacyjny! Polecam :D

  • http://Website Ewa

    Ale to tiramisu szubko się robi. Smakuje wspaniale. Serek mascarpone to oryginalny dodatek. Dobry, bardzo dobry deser. Nie trzeba siedzieć w piekarniku. Dobra robota. Proszę o więcej „szybkich „przepisów na desery, bo mam niecierpliwą rodzinkę

Komentarze

komentarze

Back to Top