Tort z bitą śmietaną

Tort z bitą śmietaną 4.00/5 (80.00%) 4 głos[ów]

Tort z bitą śmietaną

Tort z bitą śmietaną przepis na bardzo prosty, ekspresowy tort z czekoladowym biszkoptem, wiśniami i odrobiną wiśniówki. Tort przygotujecie w 30 minut – jeśli tak jak ja użyjecie gotowego biszkoptu. Pewnie następnym razem postaram się upiec biszkopt samodzielnie – ale tego dnia musiałam zjeść tort NATYCHMIAST ;)

Tort z bitą śmietaną składniki:

1 opakowanie 3 warstwowego, czekoladowego biszkoptu

1 słoik wiśni w kompocie (wiśnie + kompot do nasączania ciasta)

100 ml wiśniówki lub kirszu

500 ml śmietany kremówki

1 łyżka żelatyny

2-3 łyżki cukru pudru

2 tabliczki gorzkiej czekolady

łyżeczka masła

Tort z bitą śmietaną przepis:

Filiżankę kompotu wymieszać za 100 ml wiśniówki.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Wstawić do lodówki.

Czekoladę (1,5 tabliczki) roztopić w kąpieli wodnej z łyżeczką masła.

Biszkopt nasączyć ponczem z kompotu i wiśniówki, następnie posypać go wiśniami z kompotu (można je również uprzednio namoczyć w wiśnióweczce). Następnie obłożyć warstwą gęstej, bitej śmietany, przykryć biszkoptem i powtórzyć czynność: poncz, wiśnie, śmietana…

Przykryć tort ostatnią warstwą biszkoptu. Polać solidnie roztopioną śmietaną. Gdy czekolada lekko przestygnie można posypać tort tartymi wiórkami czekoladowymi.

Poczekać aż całość zastygnie (najlepiej zostawić tort na noc w lodówce – tylko kto by to wytrzymał…)

Czekolada na wierzchu będzie chrupiąca, pod nią znajdziecie delikatną chmurę bitej śmietany, która doskonale kontrastuje z pijanymi wisienkami.

Lekki, wytrawny i przede wszystkim ekspresowy tort czekoladowy z bitą śmietaną i wiśniami gotowy.

tort z bitą śmietaną

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://kuchniapszczoly.blogspot.com/ kuchniapszczoly

    Tort wygląda wspaniale. Musiał równie wspaniale smakować. Pozdrawiam (:

Komentarze

komentarze

Back to Top