Trippa alla Fiorentina – włoskie flaki na gęsto w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Trippa czyli przepis na włoskie flaczki na gęsto – pyszne, aromatyczne i lekko pikantne flaki w sosie pomidorowym. Różne we Włoszech trippy spotkać możemy: alla Florentina, alla Romana i wiele innych odmian. Mnie najbardziej smakowała wersja pikantno-pomidorowa we Florencji i ten przepis staram się odtworzyć. Włosi posypuję flaczki parmezanem i serwują z chlebem. To danie tak popularne, że możemy je kupić w formie fast foodowej kanapki od przydrożnego sprzedawcy. W kolejce po tylko na pozór okropną kanapkę z flakami spotkać możemy eleganckie Włoszki, których nigdy nie podejrzewalibyście o miłość do Trippy w bułce. Ciężko rozprawić się z tym cieknącym daniem w worku elegancko – ale warto poświęcić nawet najlepsze ubrania dla tego niezapomnianego smaku.

trippa w kanapce
Trippa w kanapce

Trippa alla Fiorentina – składniki

  • 500 gramów umytych i podgotowanych flaków
  • sos pomidorowy (ewentualnie puszka pomidorów)
  • kawałeczki włoszczyzny: marchew, seler, pietruszka
  • 1 ząbek czosnku, ostra suszona papryka peperoncini
  • odrobina oliwy
  • szczypta oregano
  • szczypta parmezanu do posypki

Trippa alla Fiorentina – przepis

  1. Umyte i ugotowane flaki ze sklepu gotujemy ponownie około godziny, następnie płuczemy.
  2. Na oliwie smażymy 2 ząbki czosnku i plasterki suszonej papryki peperoncini, następnie dorzucamy flaki i smażymy około 5 minut.
  3. Drobno pokrojoną włoszczyznę – około pół marchwi, kawałeczek selera i 4 plastry pietruszki podgotowujemy do miękkości w osobnym garnku.
  4. Do podsmażonych flaków dolewamy sos pomidorowy, warzywa i dusimy na małym ogniu około godziny – do momentu, aż flaki zmiękną.
  5. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną oregano i polewamy oliwą.
  6. Gorące trippa posypujemy parmezanem, serwujemy z pieczywem. Pycha!
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *