Trippa

Trippa 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Trippa

Trippa czyli przepis na włoskie flaczki na gęsto – pyszne, aromatyczne i lekko pikantne flaki w sosie pomidorowym. Różne we Włoszech trippy spotkać możemy: alla Florentina, alla Romana i wiele innych odmian. Mnie najbardziej smakowała wersja pikantno-pomidorowa we Florencji i ten przepis staram się odtworzyć. Włosi posypuję flaczki parmezanem i serwują z chlebem. To danie tak popularne, że możemy je kupić w formie fast foodowej kanapki od przydrożnego sprzedawcy. W kolejce po tylko na pozór okropną kanapkę z flakami spotkać możemy eleganckie Włoszki, których nigdy nie podejrzewalibyście o miłość do Trippy w bułce. Ciężko rozprawić się z tym cieknącym daniem w worku elegancko – ale warto poświęcić nawet najlepsze ubrania dla tego niezapomnianego smaku.

trippa w kanapce

trippa w kanapce

 

Trippa składniki:

500 gramów umytych i podgotowanych flaków

sos pomidorowy (ewentualnie puszka pomidorów)

kawałeczki włoszczyzny: marchew, seler, pietruszka

1 ząbek czosnku, ostra suszona papryka peperoncini

odrobina oliwy

szczypta oregano

szczypta parmezanu do posypki

Trippa przepis przygotowanie:

Umyte i ugotowane flaki ze sklepu gotujemy ponownie około godziny, następnie płuczemy.

Na oliwie smażymy 2 ząbki czosnku i plasterki suszonej papryki peperoncini, następnie dorzucamy flaki i smażymy około 5 minut.

Drobno pokrojoną włoszczyznę – około pół marchwi, kawałeczek selera i 4 plastry pietruszki podgotowujemy do miękkości w osobnym garnku.

Do podsmażonych flaków dolewamy sos pomidorowy, warzywa i dusimy na małym ogniu około godziny – do momentu, aż flaki zmiękną.

Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną oregano i polewamy oliwą.

Gorące trippa posypujemy parmezanem, serwujemy z pieczywem. Pycha!

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://razadobrze.blogspot.com gin

    Wieki flaczków nie jadłam! Twoja wersja bardzo do mnie przemawia :)

Komentarze

komentarze

Back to Top