Udka z kurczaka
Udka z kurczaka przepis na soczyste, a jednocześnie chrupiące udka. Przygotowuje się je bardzo szybko, to głównie przepis dla ludzi, którzy nie mają czasu na gotowanie, a wiedzą, że domowe potrawy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Udka kurczaka robią się same w ciągu jednej godziny.
Udka z kurczka składniki:
- 15 udek z kurczaka (podudź)
- pieprz
- vegeta lub sól do smaku
- 4 łyżki sosu sojowego
- słodka czerwona papryka 1 łyżka – dla koloru
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- papryka chili do smaku
- łyżka ziół prowansalskich lub suszonego lubczyku
- olej
- sok z połowy cytryny i odrobina skórki z cytryny
- natka pietruszki do posypania (opcjonalne)
Udka kurczaka przepis przygotowanie:
Udka dokładnie umyć i osuszyć.
Wszystkie wyżej wymienione przyprawy wymieszać z odrobiną oleju.
Natrzeć nimi udka kurczaka.
Blachę do pieczenia wysmarować olejem.
Na blasze poukładać udka.
Przed włożeniem udek nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Włożyć blachę z udkami do piekarnika i piec jedną godzinę. Ja nie przykrywam blachy, wytapiający się sok jest wystarczającym nawilżeniem mięsa.
Udka będą soczyste aromatyczne i kruche.
Sok z cytryny doda im oryginalnej świeżości.
Bardzo proste i smaczne danie. Nie trzeba sprawdzać ani miękkości udek ani stopnia zarumienienia ich. Jedna godzina i koniec!
Udka z kurczaka podawać:
- z ziemniakami i z jakąkolwiek surówką
- z ryżem i z surówką
- z chlebem
- na zimno
- do piwa wieczorem

udka z kurczaka