Udka z kurczaka

Udka z kurczaka 4.67/5 (93.33%) 6 głos[ów]

Udka z kurczaka

Udka z kurczaka przepis na soczyste, a jednocześnie chrupiące udka. Przygotowuje się je bardzo szybko, to głównie przepis dla ludzi, którzy nie mają czasu na gotowanie, a wiedzą, że domowe potrawy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Udka kurczaka robią się same w ciągu jednej godziny.

Udka z kurczka składniki:

- 15 udek z kurczaka (podudź)

- pieprz

- vegeta lub sól do smaku

- 4 łyżki sosu sojowego

- słodka czerwona papryka 1 łyżka – dla koloru

- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

- papryka chili do smaku

- łyżka ziół prowansalskich lub suszonego lubczyku

- olej

- sok z połowy cytryny i odrobina skórki z cytryny

- natka pietruszki do posypania (opcjonalne)

Udka kurczaka przepis przygotowanie:

Udka dokładnie umyć i osuszyć.

Wszystkie wyżej wymienione przyprawy wymieszać z odrobiną oleju.

Natrzeć nimi udka kurczaka.

Blachę do pieczenia wysmarować olejem.

Na blasze poukładać udka.

Przed włożeniem udek nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Włożyć blachę z udkami do piekarnika i piec jedną godzinę. Ja nie przykrywam blachy, wytapiający się sok jest wystarczającym nawilżeniem mięsa.

Udka będą soczyste aromatyczne i kruche.

Sok z cytryny doda im oryginalnej świeżości.

Bardzo proste i smaczne danie. Nie trzeba sprawdzać ani miękkości udek ani stopnia zarumienienia ich. Jedna godzina i koniec!

Udka z kurczaka podawać:

- z ziemniakami i z jakąkolwiek surówką

- z ryżem i z surówką

- z chlebem

- na zimno

- do piwa wieczorem

udka z kurczaka

udka z kurczaka

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top