Udon przepis

Udon przepis 4.11/5 (82.22%) 9 głos[ów]

Udon przepis

Udon przepis czyli jak przygotować doskonałe i szybkie danie z japońskiego makaronu Udon. Kilka słów o tych pysznych noodlach – Udon to pszenny japoński makaron, można go kupić miedzy innymi w formie mrożonej – i taką formę uważam za najlepszą. Grube, delikatne, sprężyste kluski, przyjmujący cały aromat sosu w głąb. Spróbujcie choć raz. Do udonu zawsze dodaję czerwoną paprykę, szczypior i pora oraz krewetki lub kurczaka. Resztę składników traktuję luźniej – co mi wpadnie w ręce i na co mam ochotę.

Udon przepis składniki:

200 gramów makaronu udon – czyli 2 zamrożone porcje

1 mała cebula pokrojona w piórka

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 mały por

spora garść szczypioru – grubego

5 grzybów shitake grzyby shitake czytaj więcej

300 gramów szarych mrożonych dużych krewetek (szare krewetki nie były wcześniej podgotowywane – dlatego będą bardzo sprężyste i delikatne, jeśli krótko je podsmażymy)

2 ząbki czosnku

3 łyżki stołowe sosu ostrygowego

5 łyżek stołowych japońskiego sosu sojowego kikkoman

szczypta pieprzu cayenne – lub odrobina chilli

sporo czerwonej suszonej słodkiej papryki

szczypta glonów wakame – dla dodania morskiego aromatu

olej do smażenia

 

Udon przepis przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlewam odrobinę oleju arachidowego i podsmażam cebulę, pora i paprykę – dosłownie 3 minuty warzywa muszą być chrupiące i delikatne. W tym samym czasie gotuję wodę na makaron – do wrzątku – lekko osolonego wrzucam zamrożony makaron udon – czekam, aż się porozkleja czyli trochę odmrozi i zagotuje – nie dłużej niż 30 sekund – ten klejący, kluskowaty makaron też musi być al dente. Następnie przelewam udon zimną wodą i odstawiam. Do smażenia dodaję czosnek i uprzednio namoczone we wrzątku i pokrojone grzyby shitake. Przyprawiam warzywa solidnie sosem sojowym i ostrygowym oraz suszoną papryką. Następnie dodaję krewetki – uwaga nie smażcie ich dłużej niż do momentu zmiany koloru na różowy – będą idealne, chrupiące i delikatne. Dodaję makaron udon – całość mieszam – ewentualnie doprawiam, posypuję wakame i szczypiorkiem. Oddalam się w stronę zachodzącego słońca objadając się tym pysznym daniem.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top