Udziec jagnięcy
Udziec jagnięcy przepis na wyrazistą pieczeń z dodatkiem rozmarynu i soku z cytryny, dzięki któremu mięso jest kruche i delikatne. Żeby uzyskać soczystość mięsa warto najpierw podsmażyć udziec – dzięki temu drogocenne soki zostaną w środku. Nie żałujcie soli – jagnięcina ma intensywny smak, który warto podkreślić sporą ilością soli. To danie doskonałe na wielkanocny obiad, na pewno zachwycicie gości. Dla początkujących kucharzy to idealny pomysł na przygotowanie spektakularnie dobrego lecz prostego dania.
Udziec jagnięcy składniki:
udziec jagnięcy – około pół kilograma
3 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
gałązka rozmarynu
odrobina masła lub oleju do podsmażenia
Udziec jagnięcy przepis przygotowanie:
Mięso umyć i wytrzeć do sucha. Natrzeć oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu i gałązką rozmarynu podsmażyć mięso ze wszystkich stron – chodzi o to, żeby delikatnie się zarumieniło i żeby zamknęły się wszystkie pory w mięsie – dzięki temu po pieczeniu będzie soczyste.
Do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni wstawić mięso na około 35 minut. Ja piekłam z termometrem – polecam każdemu używanie termometru – mięso zawsze wychodzi idealnie.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pyszną turecką kaszą bulgur oraz sałatką ze świeżych warzyw. Udziec jagnięcy choć brzmi skomplikowanie wbrew pozorom jest daniem łatwym do przygotowania w 40 minut. Im mniejszy udziec tym smaczniejsze i delikatniejsze mięso.