Uszka z grzybami

Uszka z grzybami 3.82/5 (76.47%) 17 głos[ów]

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami to wspaniałe wigilijne danie – doskonałe do barszczu, nie ma nic lepszego niż uszka według przepisu cioci Haliny, którego to zdobycie przysporzyło nam nie lada trudności, ale nasz wysłannik terenowy Monika – spisał się doskonale. Przepis jest dokładny i po przetestowaniu smakuje tak samo jak oryginał. Ach co to są za uszka. Załączam też schemat jak lepić uszka. Do tak szykownych i delikatnych uszek polecam domowy barszcz czerwony.

Uszka z grzybami składniki:

Ciasto na uszka:

1,5 – 2 szklanki mąki – podsypujcie z wyczuciem w czasie wyrabiania ciasta

1 jajko całe

1 łyżka oleju

ciepła woda do wyrobienia ciasta

Farsz do uszek z grzybami:

20 dag suszonych grzybów

0,5 kg pieczarek

cebula

sól

pieprz

 

jak lepić uszka?

jak lepić uszka?

 

Uszka z grzybami przepis przygotowanie:

Suszone grzyby namoczyć na noc przed „operacją uszka”, nazajutrz gotować razem z pieczarkami do miękkości pieczarek.

Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie grzyby z cebulą przemielić przez maszynkę i doprawić obficie solą i pieprzem.

Farsz gotowy teraz ciasto:

Wymieszać mąkę z jajkiem i łyżką oleju, następnie podlewać stopniowo ciepłą wodą i delikatnie wyrabiać – ciasto powinno być sprężyste i delikatne.

Cienko rozwałkować ciasto i powycinać kwadraty 6 na 6 cm. Na środek każdej porcji nałożyć łyżeczkę farszu. Kwadrat z ciasta skleić na skos, następnie połączyć rogi trójkąta -śliczne powstanie w uszko.

Gotować w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia uszek.

Pozostaje już tylko utopienie aromatycznych uszek w rubinowym barszczu i przystępujemy do pożerania.

wigilijny barszcz z uszkami

wigilijny barszcz z uszkami

Share Button
  • http://polkazprzyprawami.blogspot.com tu-tusia

    Już się nie mogę doczekać świąt i barszczu z uszkami! Nigdy nie smakuje tak dobrze jak podczas kolacji wigilijnej :)

    • Smakalajzyt

      To prawa, uszka z grzybami są najlepsze bo często wjeżdżają na stół jako pierwsze.

  • Pingback: Barszcz czerwony przepis na doskonały barszcz na domowym zakwasie.()

  • Pingback: Ciasto na pierogi - sekret dobrego i delikatnego ciasta na pierogi()

  • http://Website Artur

    Zastosowaliśmy się do przepisu i wygląda na to, że farszu starczy nam mniej więcej do 2015, bo ciasto już wyrobione:) A poważnie – czy przepis na farsz i ciasto podany został z zachowaniem proporcji? Tj. czy cały farsz miał się zmieścić do tej ilości ciasta, które wyszło z przepisu? Pytam, bo wydaje mi się to niemożliwe…

    • Smakalajzyt

      Hmmmm – możliwe, że farszu było więcej – resztę dorzucam do kapusty z grzybami lub mrożę. Czy uszka z grzybami smakowały?

Komentarze

komentarze

Back to Top