Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa 4.22/5 (84.44%) 18 głos[ów]

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa przepis czyli jak przygotować pyszną, aromatyczną i wykwintną wątróbkę z majerankiem, cebulą i odrobiną kwaśnego jabłka. Wątróbka to bardzo zdrowe mięso, obfite w witaminę A i kwas foliowy oraz żelazo. Jeśli chcecie mieć piękną skórę, odpowiednią ilość czerwonych krwinek i tryskać zdrowiem jedzcie wątróbkę co najmniej 2 razy w miesiącu. Sekretem dobrej wątróbki jest jej odpowiednie przyprawienie i nie za długie smażenie. A cienkie plastry wątróbki drobiowej z żurawiną na grzance to czysta rozpusta podniebienia. Wątróbka ze swoim intensywnym i wytrawnym smakiem doskonale nadaje się do pasztetów, pieczeni czy sosów.

Wątróbka drobiowa składniki:

250 gramów wątróbki drobiowej (ja miałam z indyka)

1 duża cebula

pół kwaśnego jabłka

szczypta majeranku

odrobina musztardy

łyżka mąki

pieprz

łyżeczka miodu

sól do użycia po usmażeniu!

opcjonalnie szklanka mleka do uprzedniego namoczenia w nim wątróbki (co najmniej 2 godziny)

Wątróbka drobiowa przepis przygotowanie:

Wątróbkę umyć i poodcinać żyłki. Możecie namoczyć ją wcześniej w mleku – dzięki temu będzie jeszcze delikatniejsza, ale ja nie miałam na to czasu i też wyszła wspaniale.

Wątróbkę oprószyć pieprzem i majerankiem i wymieszać z łyżką musztardy, następnie obtoczyć w mące.

Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka z solą i majerankiem, gdy się zeszkli dodać cienkie plastry jabłka (najlepiej kwaśnego) i powoli dusić.

Gdy jabłko zmięknie dodać łyżeczkę miodu – rozmieszać energicznie i zdjąć z gazu – pyszny dodatek gotowy.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć wątróbkę drobiową oprószoną mąką. Smażyć na początku na dużym ogniu, żeby zamknąć pory, następnie na średnim gazie około 4 minut z każdej strony – do momentu, aż krew przestanie wyciekać lub do osiągnięcia konsystencji jaką lubicie.

Wątróbkę należy solić już po zdjęciu z patelni – wcześniej solona może stwardnieć.

Na talerzu obok wątróbki rozkładamy cebulowo-jabłkowy lekko słodki, pyszny sos, który doskonale pasuje do wątróbki.

Wątróbka drobiowa na grzance:

Już przestygniętą wątróbkę serwować można na grzankach z odrobiną żurawinowej konfitury – pyszne.

wątróbka na grzance

wątróbka na grzance

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website pasztetiu

    wątróbka to nie mięso!

  • http://Website bea

    rewelacja. nigdy tak pysznej wątróbki nie jadłam. w tym wykonaniu wątróbka zagości już na długo zagości :)

  • http://Website Lidia

    Nigdy nie lubiłam wątróbki drobiowej. Kupowałam i jadłam tylko wieprzową. Dzisiaj odważyłam się. Wyszła pyszna. Watróbkę drobiową od dziś będę robić częściej. Rarytas, a wieczorem zjem na zimno z powidłami. Trzeba nadrobić zaległości:)

Komentarze

komentarze

Back to Top