Wietnamskie noodle z kurczakiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

wietnamska

Wietnamskie noodle również lądują w kategorii na szybko – bo ich przygotowanie zajmie Wam około 20 minut. Proponuję tu dowolność przy doborze warzyw i mięsa – zachęcam do trzymania się nucie przewodniej w kwestii przyprawiania: czyli sos rybny, cukier, limonka, kolendra, chilli i czosnek obowiązkowo. Płaski makaron ryżowy uprzednio sparzony też się przyda.

Wietnamskie noodle z kurczakiem – składniki

  • Mięso – w tym przypadku użyłam kurczaka, ale może być indyk, wołowina lub wieprzowina albo kaczka – tak jak mówiłam dowolność.
  • Warzywa: marchewka, zielona fasola, papryka, kiełki fasoli mung, pak choi, cebula – generalnie co maci i co lubicie.

Wietnamskie noodle z kurczakiem – przepis

Podsmażamy czosnek i chilli na sporym ogniu, dodajemy mięso – jak trochę się zarumieni dorzucamy warzywa i doprawiamy. Sos rybny, limonka, cukier. Dodajemy zaparzony makaron ryżowy – przelany uprzednio zimną wodą – możemy dodać też sos ostrygowy żeby zagęścić sos. Posypujemy obficie kolendrą i zabieramy się do jedzenia.

5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799