Wietnamskie noodle

Wietnamskie noodle 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Wietnamskie noodle

Wietnamskie noodle również lądują w kategorii na szybko – bo ich przygotowanie zajmie Wam około 20 minut. Proponuję tu dowolność przy doborze warzyw i mięsa – zachęcam do trzymania się nucie przewodniej w kwestii przyprawiania: czyli sos rybny, cukier, limonka, kolendra, chilli i czosnek obowiązkowo. Płaski makaron ryżowy uprzednio sparzony też się przyda.

Mięso – w tym przypadku użyłam kurczaka, ale może być indyk, wołowina lub wieprzowina albo kaczka – tak jak mówiłam dowolność.

Warzywa: marchewka, zielona fasola, papryka, kiełki fasoli mung, pak choi, cebula – generalnie co maci i co lubicie.

Przepis:

Podsmażamy czosnek i chilli na sporym ogniu, dodajemy mięso – jak trochę się zarumieni dorzucamy warzywa i doprawiamy. Sos rybny, limonka, cukier. Dodajemy zaparzony makaron ryżowy – przelany uprzednio zimną wodą – możemy dodać też sos ostrygowy żeby zagęścić sos. Posypujemy obficie kolendrą i zabieramy się do jedzenia.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top