Wołowina po chińsku

Wołowina po chińsku 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Wołowina po chińsku

Wołowina po chińsku w sosie sojowym i ostrygowym, muśnięta chilli to bardzo wyraziste danie. Grzyby i cebula wspaniale podkreślają smak delikatnej wołowiny, sos ostrygowy łączy wszystkie składniki. Danie jest dość łatwe w przygotowaniu i zajmie Wam nie więcej niż pół godziny. Polecam jeść mięso z makaronem ryżowym, sojowym lub białym ryżem.

Wołowina po chińsku przepis

400 gramów polędwicy wołowej lub ładnego chudego antrykotu lub rostbefu

1 średnia cebula pokrojona w piórka

4-5 dużych suszonych grzybów shitake – namoczonych około 30 minut we wrzącej wodzie oraz pokrojonych na cienkie paski

kilka świeżych boczniaków lub pieczarek – pokrojonych w cienkie paski/plasterki

mały kawałek imbiru

ząbek czosnku

kawałem świeżej czerwonej chilli

50 ml wina ryżowego

70-100 ml sosu ostrygowego

łyżeczka ciemnego sosu sojowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

olej

Wołowina po chińsku przepis

Przygotowujemy wszystkie składniki:

- bardzo drobno siekamy imbir

- siekamy czosnek i chilli

- w szklance mieszamy razem sosy sojowe oraz sos ostrygowy

- kroimy wołowiną w równe drobne paski, tak żeby wołowina szybko się usmażyła

Bardzo mocno rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni. Wok musi być naprawdę mocno rozgrzany, tak żeby olej zaczął lekko dymić.

Do woka wrzucamy pokrojoną wołowinę, imbir, czosnek oraz chilli. Smażymy nie więcej niż 1-2 minuty na największym ogniu i szybko zdejmujemy z woka. Wołowinę należy zdjąć z patelni w tym momencie kiedy jest obsmażona, ale w środku jeszcze lekko różowa i miękka.

Do woka wlewamy odrobinę oleju (jedną łyżkę)  i podsmażamy grzyby shitake z cebulą. Po 2 minutach dorzucamy boczniaka lub pieczarki i smażymy kolejne 2 minuty. Na koniec wlewamy wino ryżowe i gotujemy całość 1 minutę.

Do grzybów dodajemy podsmażoną wołowinę oraz wlewamy sos ostrygowy wymieszany z sosami sojowymi. Całość dokładnie mieszamy i tylko zagotowujemy – ma to trwać maksymalnie 1 minutę – nie chcemy, żeby idealna wołowina stała się twarda i niesmaczna.

Danie podajemy z ugotowanym chińskim makaronem jajecznym lub ryżem jaśminowym.

wołowina po chińsku

wołowina po chińsku

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top