Wołowina w sosie ostrygowym

Wołowina w sosie ostrygowym 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Wołowina w sosie ostrygowym

Wołowina w sosie ostrygowym to bardzo aromatyczne danie, które przygotujecie w 20 minut. Można podać je z makaronem ryżowym lub sojowym, który zaparza się w kilka minut. Uwielbiam sos ostrygowy za jego głęboki smak, słony, słodki i za konsystencję – gęstą, łączącą razem wszystkie składniki sosu. Wołowina w sosie ostrygowym to wyborne azjatyckie danie.

Wołowina w sosie ostrygowym składniki:

200 gramów wołowiny np. antrykotu

2 ząbki czosnku

1 chilli

4 plasterków posiekanego imbiru

1 duża cebula

150 gramów zielonej fasolki szparagowej

50 gramów świeżych grzybów shitake – lub 5 sztuk suszonych

5 łyżek sosu ostrygowego

2 łyżki sosu sojowego

odrobina pieprzu i ewentualnie dodatkowo szczypta suszonej chilli oraz łyżeczka sambalu – żeby było jeszcze ostrzej

100 gramów makaronu sojowego (suchego) do zaparzenia we wrzątku

Wołowina w sosie ostrygowym przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażyć chilli z czosnkiem i imbirem – składniki muszą być drobno posiekane.

W międzyczasie podgotować lekko zieloną fasolkę.

Mięso wołowe umyć, odkroić tłuste kawałki i żyły, mięso pokroić w cienkie paski i podsmażyć chwilę na patelni. Następnie zdjęć w połowie surowe mięso i polać je obficie sosem sojowym w osobnej miseczce.

Na patelnię wrzucić pokrojoną w paski cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dorzucić grzyby shitake i fasolkę.

Całość podlać sosem ostrygowym i sojowym, oprószyć pieprzem, dodać łyżkę sosu sambal dla podkreślenia aromatu.

W międzyczasie zaparzyć makaron sojowy. Całość oprószyć szczypiorkiem.

Uwielbiam to danie – jest pełne zapachu, aromatu i smaku. Jeśli wolicie jego dietetyczny odpowiednik zastąpcie wołowinę np. chudym mięsem drobiowym i nie używajcie oleju, polecam przepis: dietetyczny kurczak po chińsku

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top