Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

Oceń ten przepis

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem to pyszne, dosyć chude danie z makaronem w roli głównej. Do zapiekanki użyłam chudej, mielonej wołowiny – lekko doprawionej winem. Możecie użyć każdego mięsa – indyk, wieprzowina czy kurczak też powinny pasować.

Sekretem dobrej zapiekanki makaronowej jest zalanie jej sporą ilością sosu – nie może być za sucha. Pamiętajcie też, żeby nie gotować za długa makaronu – do zapiekania powinien być niedogotowany.

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem składniki:

600 – 700 gramów mielonego mięsa – ja zmieliłam udziec wołowy

1 spora cebula

2 ząbki czosnku

1 kieliszek wina (obojętnie jakiego)

2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych)

1 karton przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem)

2 małe bakłażany

garść oliwek

pół kilograma makaronu np. rurki

kilka łyżek cukru

sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, słodka papryka

garść żółtego sera (do posypania) – użyłam Cheddara

olej lub oliwa

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem przepis przygotowanie:

Mięso umyć i zmielić (można użyć też gotowego mięsa mielonego). Cebulę drobno pokroi i podsmażyć na oleju lub oliwie. Do cebuli dodać mięso mielone i zesmażyć. Gdy mięso się zrumieni zalać je kieliszkiem wina.

W międzyczasie umyć i pokroić w plastry bakłażana. Posolić i posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju – przesmażyć, najlepiej na patelni grillowej – aż będzie miękki i rumiany. Odłożyć na bok – będziemy nim przekładać makaron.

Do mięsa dodać pomidory z puszki i przecier oraz oliwki. Powoli dusić sos, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, cukier i zioła.

Makaron lekko podgotować i natychmiast przelać zimną wodą – pamiętajcie – że dojdzie on w piekarniku podczas zapiekania.

Gdy uznacie, że sos jest idealnie doprawiony można zaczynać układać warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Zaczynamy od cienkiej warstwy sosu – następnie makaron, bakłażan itd. kończymy warstwą sosu oprószoną serem.

Piec około 20 minut w  przykrytym żaroodpornym naczyniu – można zdjąć pokrywkę na ostatnie 5 minut – ser się zarumieni.

 

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top