Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa 4.50/5 (90.00%) 6 głos[ów]

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem w sosie pomidorowym i oliwkami to pyszne, sycące danie. Do zapiekanki makaronowej możecie użyć dowolnych składników: kurczaka z warzywami, mięsa mielonego lub tuńczyka w zależności od upodobania. Najważniejsze w zapiekance jest makaron, sos i ser. Ważne żeby makaron tylko lekko podgotować i obficie zalać sosem – dzięki temu zabiegowi zapiekanka będzie wilgotna, a makaron ugotowany w sam raz. Posypanie zapiekanki serem też działa na zapiekankę nawilżająco – i o to tu chodzi, przecież nikt nie lubi suchych zapiekanek. Poniżej podany przepis na sos jest doskonały również do zwykłego gotowanego makaronu:)

Zapiekanka makaronowa składniki:

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

odrobina chilli

2 puszki pomidorów

puszka tuńczyka

garść oliwek

ser do posypania – najlepiej mozzarella, ale ta żółta, a nie w białej kulce.

sól, pieprz, zioła prowansalskie

makaron penne około 300 gramów – porcja na średnią blaszkę

Zapiekanka makaronowa przygotowanie:

Na patelni podsmażyć cebulą z czosnkiem, następnie zalać ją pomidorami z puszki i trochę odparować.

Po około 5 minutach dodać puszkę odsączonego tuńczyka i grubo pokrojone oliwki.

Całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi – doskonale pasowała będzie świeża bazylia.

Makaron lekko podgotować – proponuję gotować go połowę czasu przewidzianego przez producenta na opakowaniu.

Następnie makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać obficie sosem – pamiętajcie, makaron wypije dużo sosu – więc nie żałujcie.

Sos z makaronem wymieszać, posypać serem i wstawić do piekarnika na około 20 minut.

Tego samego wieczoru przygotowałam podobna zapiekankę z kurczaka i brokuła w sosie śmietanowym. Przepis na sos: makaron ze szpinakiem tutaj, jedyna modyfikacja to czas gotowania makaronu i szczypta sera na wierzch.

zapiekanka szpinakowa

zapiekanka szpinakowa

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top