Zapiekanka rybna
Zapiekanka rybna – inaczej fish pie to delikatne danie z rybą i puree ziemniaczanym w roli głównej. To dwa najważniejsze składniki – reszta zależy od tego co lubicie – ja dodałam marchew, cebulę i dużo natki pietruszki oraz ser na wierzch. Można użyć dowolnej ryby – ja przygotowałam zapiekankę z dorszem. Sekretem jest dobre puree – nie może być za mokre – bo zapiekanka będzie miała nieodpowiednią konsystencję. Sól, pieprz, skórka z cytryny doskonale podkreślą aromat ryby. Zioła prowansalskie nadadzą daniu świeżości.
Zapiekanka rybna składniki:
8 sporych ziemniaków na puree (około 1 kg)
200 – 300 gramów ryby (łupacz, dorsz, łosoś, morszczuk, mintaj) co kto lubi
1 spora marchew
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
skórka i sok z połowy cytryny
zioła prowansalskie
sól, pieprz
masło i oliwa
100 gramów żółtego topliwego sera – cheddar będzie idealny
Do puree: 2 łyżki śmietany 18%, vegeta, pieprz, odrobina masła
Zapiekanka rybna przepis przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odlać wodę i jeszcze chwile odparowywać warzywa na ogniu – mają być suche.
Rybę umyć i pokroić w kawałki około 2 na 2 cm . Doprawić skórką z cytryny, sokiem z cytryny oraz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Niech ryba marynuje się około 15 minut – czyli w czasie smażenia warzyw.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć powoli z posiekaną cebulą i czosnkiem do lekkiego zmięknięcia składników.
Ziemniaki ubić na puree z masłem, śmietaną i vegetą oraz pieprzem – ma być pyszne i delikatne. Drobno posiekaną natkę pietruszki dodać do puree.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem włożyć warstwę ziemniaków, dodać warstwę surowej, przyprawionej ryby, następnie warzywa – ponownie warstwę puree itd. Na wierzchu mają być ziemniaki oprószone tartym serem.
Piec około 30-40 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem – wierzch ma być chrupiący i rumiany.