Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna – inaczej fish pie to delikatne danie z rybą i puree ziemniaczanym w roli głównej. To dwa najważniejsze składniki – reszta zależy od tego co lubicie – ja dodałam marchew, cebulę i dużo natki pietruszki oraz ser na wierzch. Można użyć dowolnej ryby – ja przygotowałam zapiekankę z dorszem. Sekretem jest dobre puree – nie może być za mokre – bo zapiekanka będzie miała nieodpowiednią konsystencję. Sól, pieprz, skórka z cytryny doskonale podkreślą aromat ryby. Zioła prowansalskie nadadzą daniu świeżości.

Zapiekanka rybna składniki:

8 sporych ziemniaków na puree (około 1 kg)

200 – 300 gramów ryby (łupacz, dorsz, łosoś, morszczuk, mintaj) co kto lubi

1 spora marchew

1 duża cebula

pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

skórka i sok z połowy cytryny

zioła prowansalskie

sól, pieprz

masło i oliwa

100 gramów żółtego topliwego sera – cheddar będzie idealny

Do puree: 2 łyżki śmietany 18%, vegeta, pieprz, odrobina masła

Zapiekanka rybna przepis przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odlać wodę i jeszcze chwile odparowywać warzywa na ogniu – mają być suche.

Rybę umyć i pokroić w kawałki około 2 na 2 cm . Doprawić skórką z cytryny, sokiem z cytryny oraz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Niech ryba marynuje się około 15 minut – czyli w czasie smażenia warzyw.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć powoli  z posiekaną cebulą i czosnkiem do lekkiego zmięknięcia składników.

Ziemniaki ubić na puree z masłem, śmietaną i vegetą oraz pieprzem – ma być pyszne i delikatne. Drobno posiekaną natkę pietruszki dodać do puree.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem włożyć warstwę ziemniaków, dodać warstwę surowej, przyprawionej ryby, następnie warzywa – ponownie warstwę puree itd. Na wierzchu mają być ziemniaki oprószone tartym serem.

Piec około 30-40 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem – wierzch ma być chrupiący i rumiany.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top