Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to sycące i pysznie danie – można modyfikować dowolnie składniki w zależności od zawartości lodówki. Może nie jest to danie lekkie i na lato, ale zapiekanka z młodych ziemniaków, mozzarelli zamiast tradycyjnego sera i warzyw będzie też dobra na lato. Nasza wersja jest nieco jesienna.

Zapiekanka ziemniaczana składniki:

600 g dużych ziemniaków

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

250 g kiełbasy

2 marchewki

1 por

250 ml kwaśnej śmietany

200 g startego żółtego sera

pieprz i sól

zioła – tymianek, rozmaryn, oregano – takie jak lubicie

vegeta

Zapiekanka ziemniaczana przygotowanie: 

Ziemniaki należy obrać i ugotować – muszą być lekko al dente ;) należy je wyjąć zaraz po ugotowaniu, żeby nie były rozgotowane i nie rozpadały się podczas krojenia. Następnie ziemniaki kroimy w plastry grubości 1 cm i czekamy aż wystygną. W tym czasie kiełbasę kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Dodajemy cebulę pociętą w piórka oraz wyciśnięty czosnek. Dodajemy również marchew pokrojoną w słupki i gdy marchew będzie jeszcze lekko chrupiąca dosypujemy pokrojony w krążki por. Zalewamy całość śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, vegetą oraz ziołami. Ja lubię mocno popieprzone i z dużą ilością ziół .

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i rozkładamy warstwy zapiekanki: pierwszą warstwę ziemniaków na dnie, Następnie zalewamy całość zawartością patelni i ponownie układamy kolejną warstwę ziemniaków – czynność powtarzamy tak długa, aż skończą się ziemniaki i farsz :-) Całość posyp startym serem i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top