Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Zapiekanka ziemniaczana to sycące i pysznie danie – można modyfikować dowolnie składniki w zależności od zawartości lodówki. Może nie jest to danie lekkie i na lato, ale zapiekanka z młodych ziemniaków, mozzarelli zamiast tradycyjnego sera i warzyw będzie też dobra na lato. Nasza wersja jest nieco jesienna.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą – składniki

  • 600 g dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 g kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 200 g startego żółtego sera
  • pieprz i sól
  • zioła – tymianek, rozmaryn, oregano – takie jak lubicie
  • vegeta

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą – przepis

  1. Ziemniaki należy obrać i ugotować – muszą być lekko al dente 😉
  2. należy je wyjąć zaraz po ugotowaniu, żeby nie były rozgotowane i nie rozpadały się podczas krojenia.
  3. Następnie ziemniaki kroimy w plastry grubości 1 cm i czekamy aż wystygną.
  4. W tym czasie kiełbasę kroimy w paski i podsmażamy na patelni.
  5. Dodajemy cebulę pociętą w piórka oraz wyciśnięty czosnek.
  6. Dodajemy również marchew pokrojoną w słupki i gdy marchew będzie jeszcze lekko chrupiąca dosypujemy pokrojony w krążki por.
  7. Zalewamy całość śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, vegetą oraz ziołami. Ja lubię mocno popieprzone i z dużą ilością ziół .
  8. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i rozkładamy warstwy zapiekanki: pierwszą warstwę ziemniaków na dnie,
  9. Następnie zalewamy całość zawartością patelni i ponownie układamy kolejną warstwę ziemniaków – czynność powtarzamy tak długa, aż skończą się ziemniaki i farsz 🙂
  10. Całość posyp startym serem i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *