Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie 3.86/5 (77.14%) 7 głos[ów]

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie czyli sposób na wspaniałe, soczyste i delikatne żeberka. Uwielbiam pikantne dania więc w moim przepisie oczywiście znajdziecie trochę chilli, ale przepis na żeberka to miks wielu aromatów idealnie ze sobą skomponowanych. Jest odrobina imbiru, bulion, sól i oczywiście miód – to dzięki niemu, żeberka lśnią, są soczyste i wspaniałe. Żeby przyspieszyć proces tnę żeberka na mniejsze porcje – po około 2 kości na kawałek mięsa. Można też piec cały pas, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Żeberka w miodzie to świetne danie na obiad, ale też jako przekąska na imprezę.

Żeberka w miodzie składniki:

kilogram żeberek wieprzowych

6 łyżek miodu

bulion warzywny lub mięsny około 1,5 filiżanki (ewentualnie bulion z kostki rosołowej – też będzie pysznie)

1 łyżeczka suszonej chilli

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka soli

pieprzu do smaku

Żeberka w miodzie przepis przygotowanie:

Żeberka umyć i pokroić na porcje – około 2 kości na kawałek.

Bulion wymieszać z imbirem, chilli, solą i miodem – smakujcie czy wszystkie smaki się dobrze komponują i pamiętajcie, że ten sos ma być bardzo aromatyczny, ponieważ przejdą nim nasze żeberka i nie będzie już tak intensywnie.

Wymieszać dokładnie żeberka z sosem i włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach około godziny i 15 minut – należy kontrolować żeberka, żeby ich nie przypalić i podlewać sosem od czasu do czasu – będą dzięki temu soczyste i przepięknie błyszczące od miodu. Palce lizać!

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top