Żeberka
Żeberka wieprzowe, lekko pikantne ze słodko- kwaśnym posmakiem to proste i tanie danie, które będzie bardzo dobrze smakowało z ryżem i np. kiszoną kapustą. Pięknego koloru nada sos sojowy i odrobina cukru, który się karmelizuje podczas pieczenia. Przełamanie smaku zyskamy dzięki koncentratowi pomidorowemu, który nada lekkiej kwaskowatości. Całość podkreśla imbir, chilli i odrobina czerwonej przyprawy do mięs lub gulaszu.
Żeberka składniki:
1 – 1,5 kg wieprzowych żeberek – im chudsze tym lepsze
sól
pieprz
1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 płaska łyżeczka chilli
1 łyżka cukru
1 łyżka przyprawy do mięs – czerwonej
5 łyżek stołowych jasnego sosu sojowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
liść laurowy
ziele angielskie
słodka mielona papryka
1 łyżka oliwy lub oleju
50 ml wódki
Żeberka przepis przygotowanie:
Żeberka umyć i dokładnie wysuszyć. Natrzeć łyżką oliwy lub oleju.
Oprószyć solą i pieprzem. Imbir, chilli, przyprawę do mięs dokładnie wymieszać – następnie mieszankę wetrzeć w mięso.
Całość podlać sosem sojowym i natrzeć przecierem pomidorowym. Opcjonalnie oprószyć słodką papryką mieloną – żeberka będą miały piękny kolor.
Całość zalać pięćdziesiątką wódki – dzięki tamu mamy gwarancję, że mięso będzie miękkie i kruche. Obłożyć mięso liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Piec mięso pod przykryciem w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Można odkryć na ostatnie 15 minut – jeśli wolicie wersję bardziej przypieczoną.
Polecam to proste i bardzo aromatyczne danie. Jest słodko-kwaśno-pikantne. I rozpływa się w ustach.