Żeberka

Żeberka 4.40/5 (88.00%) 5 głos[ów]

Żeberka

Żeberka wieprzowe, lekko pikantne ze słodko- kwaśnym posmakiem to proste i tanie danie, które będzie bardzo dobrze smakowało z ryżem i np. kiszoną kapustą. Pięknego koloru nada sos sojowy i odrobina cukru, który się karmelizuje podczas pieczenia. Przełamanie smaku zyskamy dzięki koncentratowi pomidorowemu, który nada lekkiej kwaskowatości. Całość podkreśla imbir, chilli i odrobina czerwonej przyprawy do mięs lub gulaszu.

Żeberka składniki:

1 – 1,5 kg wieprzowych żeberek – im chudsze tym lepsze

sól

pieprz

1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru

1 płaska łyżeczka chilli

1 łyżka cukru

1 łyżka przyprawy do mięs – czerwonej

5 łyżek stołowych jasnego sosu sojowego

2 łyżki przecieru pomidorowego

liść laurowy

ziele angielskie

słodka mielona papryka

1 łyżka oliwy lub oleju

50 ml wódki

Żeberka przepis przygotowanie:

Żeberka umyć i dokładnie wysuszyć. Natrzeć łyżką oliwy lub oleju.

Oprószyć solą i pieprzem. Imbir, chilli, przyprawę do mięs dokładnie wymieszać – następnie mieszankę wetrzeć w mięso.

Całość podlać sosem sojowym i natrzeć przecierem pomidorowym. Opcjonalnie oprószyć słodką papryką mieloną – żeberka będą miały piękny kolor.

Całość zalać pięćdziesiątką wódki – dzięki tamu mamy gwarancję, że mięso będzie miękkie i kruche. Obłożyć mięso liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Piec mięso pod przykryciem w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Można odkryć na ostatnie 15 minut – jeśli wolicie wersję bardziej przypieczoną.

Polecam to proste i bardzo aromatyczne danie. Jest słodko-kwaśno-pikantne. I rozpływa się w ustach.

 

Share Button
  • Magda

    Bardzo smaczne żeberka wyszły, dziękuję a kolejny super przepis :)

Komentarze

komentarze

Back to Top