Zrazy wołowe w sosie grzybowym

Czas przygotowania:

30 min.

Czas gotowania:

1 godz. 30 min. + podsmażanie

Łączny czas:

2 godziny

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Polska

Zrazy przepis na wybitne danie z wołowiny. Tradycyjne zrazy z boczkiem, musztardą, kiszonym ogórkiem, cebulą i kawałkiem skórki z razowego chleba, która jest sekretem tego dania, zagęszcza sos i poprawia smak mięsa. Uwielbiam zrazy, są wyraziste i delikatne zarazem. Do sosu dodają kilka suszonych grzybów, które idealnie pasują do wołowiny. Kolejnym sekretem jest porządne rozbicie mięsa – dzięki temu będą kruche i pyszne. Zawijam smakowitą zawartość w miękką wołowinę i podsmażam do zrumienienia się każdej strony. Następnie zalewam je bulionem lub wodą z kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym i powoli duszę. Do zrazów pasuje kasza gryczana i buraczki. Pycha.

Zrazy wołowe w sosie grzybowym – składniki:

  • Pół kilograma wołowego udźca lub mięsa zrazowego
  • 2 ogórki kiszone
  • łyżka musztardy
  • 1 cebula
  • 1 gruby plaster boczku
  • skóra z razowego chleba
  • sól, pieprz
  • dodatkowo można dodać: czosnek i suszone grzyby

Do sosu:

  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • bulion lub kostka rosołowa
  • kilka suszonych grzybów
  • Sos można zagęścić mąką lub śmietaną.

Zrazy wołowe w sosie grzybowym – przepis

  1. Wołowinę pokroić na spore, ale cienkie plastry – rozbić intensywnie tłuczkiem, żeby mięso skruszało i mogło być łatwo zwijane.
  2. Mięso przyprawić solą i pieprzem. Następnie położyć na środku każdego plastra: 1/4 ogórka kiszonego, trochę cebuli, kawałek boczku, skórę razowego chleba i musztardę.
  3. Możecie dodać też czosnek i kawałek suszonego grzyba – ja jednak wolę wersję tradycyjną.
  4. Zwinąć ciasno w roladę, tak żeby wszystkie składniki nadzienia były szczelnie zamknięte w mięsie. Można ewentualnie spiąć zrazy wykałaczką, żeby nie rozpadły się podczas smażenia.
  5. Na odrobinie oleju podsmażyć mięsne zawiniątka, żeby zrumieniły się z każdej strony.
  6. Następnie przełożyć je do garnka i zalać pozostałością z patelni (podlać gorącą patelnię wodą i zeskrobać cały smak po smażeniu). W razie potrzeby dolać bulionu lub wody z kostką rosołową.
  7. Doprawić zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pieprzem. Dusić powoli pod przykryciem około 1,5 godziny.
  8. Namoczyć garstkę suszonych grzybów w wodzie i dodać je i wodę po namaczaniu do sosu.
  9. Gdy zrazy będą miękkie doprawcie sos solą i pieprzem, możecie ewentualnie zagęścić go mąką lub śmietaną. Zrazy doskonale smakują z kaszą gryczaną i burakami.
5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *