Zupa cebulowa

Zupa cebulowa 4.17/5 (83.33%) 6 głos[ów]

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa czyli mój przepis na francuską zupę cebulową, która smakuje jak w paryskim bistro. Zupa ta wymaga cierpliwości – ponieważ trzeba bardzo powoli smażyć cebulę, aż się skarmelizuje, stanie miękka, delikatna i słodka. Warto doprawić ją tymiankiem, sporą ilością pieprzu i użyć esencjonalnego bulionu – najlepiej wołowego. Zupę serwuje się z tostem z żółtym roztopionym serem – można zapiekać go na zupie, ale żeby za bardzo nie nasiąkł kładę go na zupie cebulowej tuż przed jej podaniem.

Zupa cebulowa składniki:

2 stołowe łyżki masła i trochę oliwy żeby masło się nie paliło

5 sporych cebul

3 ząbki czosnku

kieliszek białego wytrawnego wina około 150 ml

60 ml brandy lub whisky (gdy akurat nie macie brandy)

łyżka stołowa cukru

około 1,5 litra esencjonalnego bulionu wołowego (opcjonalnie z kostki rosołowej)

2 liście laurowe

sporo soli i pieprzu

tymianek, liść szałwii

Do podania:

Tosty z pszennej bułki z serem najlepiej gruyere (ale ja użyłam zwykłego żółtego sera i też wyszło pysznie)

Zupa cebulowa przygotowanie:

Zmyć makijaż przed obieraniem cebuli – będziecie płakać jak bobry!

Pokroić cebulę w piórka czyli półplasterki, dość cienkie i mniej więcej równej wielkości.

Cebulę podsmażać powoli na maśle na początku można dusić około 10 minut pod przykryciem.

Dodać czosnek, sól i pieprz i powoli podsmażać cebulę – tutaj należy wykazać się cierpliwością, co jakiś czas trzeba mieszać cebulę odklejając łyżką małe przypalające się do patelni cząstki (czynność może trwać koło 40 minut – aż cebula stanie się miękka, rumiana, ciągnąca się i gęsta – wyglądająca jakby była posypana mąką)

Następnie dolewamy do zupy kieliszek wina, gdy ten odparuje dolewamy brandy (ja miałam whisky – też się sprawdziła). W międzyczasie, żeby nie denerwować się, że cebula karmelizuje się tak długo można popijać wino.

Dorzucić na patelnię gałązkę tymianku, liść szałwii, liście laurowe – jeszcze chwilę podusić.

Zalać całość bulionem i pogotować 5 minut.

Zupę ostatecznie doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami.

W tym czasie pokrojoną bułkę posypać serem i wstawić do piekarnika – gdy ser ładnie się zrumieni, wlać zupę do miseczek, położyć na niej tosty i jeść z apetytem, popijając wino i tęskniąc za Paryżem.

Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup, esencjonalna, delikatna i pyszna.

zupa cebulowa

zupa cebulowa

 

 

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top