Francuska zupa cebulowa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

francuska

Zupa cebulowa czyli mój przepis na francuską zupę cebulową, która smakuje jak w paryskim bistro. Zupa ta wymaga cierpliwości – ponieważ trzeba bardzo powoli smażyć cebulę, aż się skarmelizuje, stanie miękka, delikatna i słodka. Warto doprawić ją tymiankiem, sporą ilością pieprzu i użyć esencjonalnego bulionu – najlepiej wołowego. Zupę serwuje się z tostem z żółtym roztopionym serem – można zapiekać go na zupie, ale żeby za bardzo nie nasiąkł kładę go na zupie cebulowej tuż przed jej podaniem.

Francuska zupa cebulowa – składniki

  • 2 stołowe łyżki masła i trochę oliwy żeby masło się nie paliło
  • 5 sporych cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • kieliszek białego wytrawnego wina około 150 ml
  • 60 ml brandy lub whisky (gdy akurat nie macie brandy)
  • łyżka stołowa cukru
  • około 1,5 litra esencjonalnego bulionu wołowego (opcjonalnie z kostki rosołowej)
  • 2 liście laurowe
  • sporo soli i pieprzu
  • tymianek, liść szałwii

Do podania:

  • Tosty z pszennej bułki z serem najlepiej gruyere (ale ja użyłam zwykłego żółtego sera i też wyszło pysznie)

Francuska zupa cebulowa – przepis krok po kroku

  1. Zmyć makijaż przed obieraniem cebuli – będziecie płakać jak bobry!
  2. Pokroić cebulę w piórka czyli półplasterki, dość cienkie i mniej więcej równej wielkości.
  3. Cebulę podsmażać powoli na maśle na początku można dusić około 10 minut pod przykryciem.
  4. Dodać czosnek, sól i pieprz i powoli podsmażać cebulę – tutaj należy wykazać się cierpliwością, co jakiś czas trzeba mieszać cebulę odklejając łyżką małe przypalające się do patelni cząstki (czynność może trwać koło 40 minut – aż cebula stanie się miękka, rumiana, ciągnąca się i gęsta – wyglądająca jakby była posypana mąką)
  5. Następnie dolewamy do zupy kieliszek wina, gdy ten odparuje dolewamy brandy (ja miałam whisky – też się sprawdziła). W międzyczasie, żeby nie denerwować się, że cebula karmelizuje się tak długo można popijać wino.
  6. Dorzucić na patelnię gałązkę tymianku, liść szałwii, liście laurowe – jeszcze chwilę podusić.
  7. Zalać całość bulionem i pogotować 5 minut.
  8. Zupę ostatecznie doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami.
  9. W tym czasie pokrojoną bułkę posypać serem i wstawić do piekarnika – gdy ser ładnie się zrumieni, wlać zupę do miseczek, położyć na niej tosty i jeść z apetytem, popijając wino i tęskniąc za Paryżem.

Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup, esencjonalna, delikatna i pyszna.

Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
4.2/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *