Zupa grzybowa z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa grzybowa przepis na wspaniałą, gęstą zupę, którą możemy się delektować od późnego lata do jesieni. Oczywiście o innej porze roku można użyć mrożonych grzybów. Do zupy grzybowej ze świeżych grzybów i tak dodaję zazwyczaj kilka suszonych, żeby jeszcze bardziej podkręcić grzybowy smak. Użyjcie dużo włoszczyzny, żeby zupa była warzywna i pyszna. Moim sekretem jest podsmażenie na maśle grzybów z cebulą, ach co za zapach roznosi się w całym domu! Uwielbiam grzybową z podgrzybków, maślaków, borowików i koźlarzy w dowolnej kombinacji. Jeśli nie macie zbyt wielu grzybów awaryjnie możecie dodać też trochę pieczarek. Moja dzisiejsza zupa została przygotowana z 600 gramów podgrzybków zwanych również czarnymi łebkami.

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami – składniki

  • Pęczek włoszczyzny: marchew, seler, pietruszka, por, kawałek selera naciowego
  • 2 spore cebule
  • 600 gramów grzybów – oczywiście im więcej tym lepiej
  • kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia
  • 3 średnie ziemniaki
  • kwaśna śmietana 18%
  • natka pietruszki
  • liść laurowy, ziele angielskie, sporo soli i pieprzu
  • 1 łyżka masła do smażenia grzybów i cebuli
  • ewentualnie odrobina vegety lub kostka rosołowa dla wielbicieli glutaminianu sodu (przyznam się, że lubię w zupie trochę syntetycznego umami prosto z kostki)
  • odrobina soku z cytryny

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami – przepis

  1. Grzyby oczyścić, delikatnie umyć z piasku i innych leśnych pozostałości. Pokroić w spore kawałki podobnej wielkości.
  2. Włoszczyznę zalać 2 litrami wody i gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do momentu zmięknięcia warzyw.
  3. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, aż zmięknie i zyska złoty kolor, następnie na patelnię dodać grzyby i smażyć jakieś 10 minut aż smaki się połączą – ale pamiętajcie żeby nie zniszczyć struktury grzybów intensywnym mieszaniem. Grzyby jeszcze na patelni porządnie posolić i popieprzyć.
  4. Warzywa z bulionu pokroić w plasterki – ja zostawiam w grzybowej marchew, pietruszkę i trochę selera.
  5. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić do bulionu.
  6. Namoczone grzyby wraz z wodą pozostałą po namaczaniu też dodać do zupy.
  7. Podsmażone grzyby z cebulą dodać do bulionu i gotować na małym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie vegetą lub kostką rosołową np. grzybową.
  8. Gdy zupa będzie gotowa, zdjąć ją z gazu i zagęścić 18% kwaśną śmietaną, dodać trochę soku z cytryny dla ożywienia aromatów.
  9. Zupę posypujemy sporą szczyptą natki pietruszki i jemy z apetytem zachwycając się tegorocznymi darami lasu.

Przepis jest na zupę z każdych grzybów, obojętnie czy macie prawdziwki, maślaki czy koźlarze, mrożone czy świeże – przepis jest taki sam.

zupa grzybowa
Zupa grzybowa z suszonymi grzybami
3.9/5 - (31 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

3 komentarze

  1. Zupa przepyszna, smak dzieciństwa na wyciągnięcie ręki 🙂
    Niesamowite ile jeden obiad może przynieść wspomnień ….
    Gorąco polecam ! 🙂

  2. Zupa grzybowa, zaraz będzie gotowa! Rzeczywiście pachnie przecudnie.Grzybów nie trzeba koniecznie przysmażać.Polecam zupę grzybową z samych maślaków toż to rarytas.Pozdrawiam miłośników tej zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *