Zupa gulaszowa przepis
Zupa gulaszowa przepis na aromatyczną węgierską gulaszową na wołowinie. Zupa gulaszowa z papryką, ziemniakami i cebulą skąpana w aromacie wędzonej, ostrej suszonej papryce i kminku. Możecie dorzucić też trochę pieczarek – nie pochodzą one z oryginalnego przepisu na węgierską gulaszową, ale uważam, że bardzo dobrze pasują do całości. Żeby zupa miała głęboki aromat mięso najlepiej przyprawić dzień wcześniej. Smażcie je na smalcu – zupa wyjdzie idealna. Gulaszowa to gęsta i sycąca zupa – idealna na zimę.
Zupa gulaszowa składniki:
pół kilograma wołowiny np. udźca, ligawy czy tak zwanej gulaszowej, (wieprzowina też się nada)
2 cebule
3 papryki czerwone (najlepiej wcześniej je upiec i zdjąć skórę)
3 ziemniaki
200 gramów pieczarek (opcjonalnie)
bulion warzywny lub wołowy (jeśli się spieszycie może być z kostek)
wędzona ostra papryka (ewentualnie zwykła ostra papryka suszona)
słodka suszona papryka
kminek
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
2 łyżki smalcu do podsmażenia cebuli i mięsa
Zupa gulaszowa przepis przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie papryką słodką, ostrą i kminkiem. Odstawić na co najmniej dwie godziny – żeby smaki się przegryzły.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na smalcu. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni.
Podsmażone mięso zalać bulionem (około 1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Dusić powoli pod przykryciem.
Papryki podpiec w piekarniku przez 15 minut, obrać ze skóry i pokrojoną dodać do zupy.
Doprawić jeszcze łyżką słodkiej suszonej papryki.
Pieczarki pokroić w plastry i również dorzucić do zupy.
Gdy wołowina zmięknie, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać 4 łyżki przecieru pomidorowego (przecier dodany wcześniej sprawi, że ziemniaki się nie ugotują).
Jeśli gotowaliście osobno bulion warzywny możecie wkroić do zupy marchew – ja wolę gulaszową bez.
Zupę doprawić solą, pieprzem i w razie potrzeby ostrą papryką i kminkiem. Zupa jest wspaniała, sycąca, pikantna i bardzo aromatyczna.