Zupa gulaszowa przepis

Zupa gulaszowa przepis 3.83/5 (76.67%) 24 głos[ów]

Zupa gulaszowa przepis

Zupa gulaszowa przepis na aromatyczną węgierską gulaszową na wołowinie. Zupa gulaszowa z papryką, ziemniakami i cebulą skąpana w aromacie wędzonej, ostrej suszonej papryce i kminku. Możecie dorzucić też trochę pieczarek – nie pochodzą one z oryginalnego przepisu na węgierską gulaszową, ale uważam, że bardzo dobrze pasują do całości. Żeby zupa miała głęboki aromat mięso najlepiej przyprawić dzień wcześniej. Smażcie je na smalcu – zupa wyjdzie idealna. Gulaszowa to gęsta i sycąca zupa – idealna na zimę.

Zupa gulaszowa składniki:

pół kilograma wołowiny np. udźca, ligawy czy tak zwanej gulaszowej, (wieprzowina też się nada)

2 cebule

3 papryki czerwone (najlepiej wcześniej je upiec i zdjąć skórę)

3 ziemniaki

200 gramów pieczarek (opcjonalnie)

bulion warzywny lub wołowy (jeśli się spieszycie może być z kostek)

wędzona ostra papryka (ewentualnie zwykła ostra papryka suszona)

słodka suszona papryka

kminek

pół słoiczka koncentratu pomidorowego

liść laurowy

ziele angielskie

sól

pieprz

2 łyżki smalcu do podsmażenia cebuli i mięsa

Zupa gulaszowa przepis przygotowania:

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie papryką słodką, ostrą i kminkiem. Odstawić na co najmniej dwie godziny – żeby smaki się przegryzły.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na smalcu. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni.

Podsmażone mięso zalać bulionem (około 1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

Dusić powoli pod przykryciem.

Papryki podpiec w piekarniku przez 15 minut, obrać ze skóry i pokrojoną dodać do zupy.

Doprawić jeszcze łyżką słodkiej suszonej papryki.

Pieczarki pokroić w plastry i również dorzucić do zupy.

Gdy wołowina zmięknie, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.

Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać 4 łyżki przecieru pomidorowego (przecier dodany wcześniej sprawi, że ziemniaki się nie ugotują).

Jeśli gotowaliście osobno bulion warzywny możecie wkroić do zupy marchew – ja wolę gulaszową bez.

Zupę doprawić solą, pieprzem i w razie potrzeby ostrą papryką i kminkiem. Zupa jest wspaniała, sycąca, pikantna i bardzo aromatyczna.

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Joanna

    zupa jest wyśmienita! Palce lizać. Polecam gorąco.

  • http://Website Jerzy

    Zupa gulaszowa to mój przysmak.Jadłem ją nie raz i nie dwa. Ze Smakalajzytu jest najlepsza, tym bardziej, że robię ją sam, a żona nie podpowiada mi. Papryki długo podpiekam w piekarniku, ale jakoś i tak trudno zdjąć mi skórkę. Może obierać surową?

  • alternatywy4

    Zupa Super ! Wasz przepis jest najlepszy, zawsze jak gotuje cos nowego co jeszcze nie robilem to analizuje kilka przepisow… i moja kulinarna intuicja i praktyka pomaga mi w wyborze… znowu strzał w przysłowiową dziesiątkę ! Wasze przepisy to można powiedzieć gwarancja sukcesu – robiłem juz kilka dań z waszej strony i wszystkie były baaardzo udane. Dziękuje, niech wasza pasja będzie owocowała nowymi ciekawymi przepisami. Pozdrawiam

Komentarze

komentarze

Back to Top