Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa 4.67/5 (93.33%) 6 głos[ów]

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa przepis na idealną, przepyszną jarzynową zupę. Ja gotuję jarzynową na bulionie z włoszczyzny – nie dodaję mięsa, jarzynowa powinna być lekka i zdrowa. Mamy też rodzinny sekret tej wspaniałej zupy – jest nim cząber, dodany koniecznie pod sam koniec gotowania – to on dodaje głębi smaku i piękny zapach. Do podania warto posypać ją solidną szczyptą koperku, który doda świeżości.

Zupa jarzynowa składniki:

Dorodna włoszczyzna: marchew, por, seler, pietruszka

2 ziemniaki

szklanka zielonej fasolki

garść brukselki

1 mały kalafior (opcjonalnie mrożony)

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, (opcjonalnie warzywna kostka rosołowa lub vegeta)

suszony cząber (sekret pysznej jarzynowej)

18% słodka śmietanka – do smaku

Zupa jarzynowa przepis przygotowanie:

Włoszczyznę umyć i obrać, następnie zalać zimną wodą z liściem laurowym i zielem angielskim. Po około 20 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotować warzywa do miękkości, następnie posolić.

Ugotowane warzywa: marchew, seler, por i pietruszkę pokroić w kostkę.

W zależności od tego czy dysponujecie warzywami świeżymi czy mrożonymi zmienia się czas gotowania – te mrożone zazwyczaj są miękkie po 5-7 minutach gotowania świeże muszą gotować się nieco dłużej.

Dodać brukselkę, kalafiora i zieloną fasolkę. Pogotować około 5 minut.

Dodać sól, pieprz ewentualnie kostki rosołowe do smaku, następnie wsypać łyżeczkę suszonego cząbru. Gdy warzywa będą miękkie (błagam nie rozgotujcie ich) należy zdjąć zupę z ognia i doprawić śmietanką.

Wymieszać, solidnie oprószyć koprem i jeść z apetytem, gdyż zupa jarzynowa to witaminowa bomba. Jeśli chcecie przygotować pyszną jarzynową na szybko możecie użyć mieszanek mrożonych warzyw – ważne jest, żeby ich nie rozgotować i koniecznie dobrze doprawić.

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Ewa

    Ale dałam plamę rozgotowałam całą zupę jarzynowa. Starałam sie bardzo, ale nie udało sie. W dodatku ugotowałam ją na mięsie, bo zamierzałam robić rosol. Nic nie szkodzi. Zmiksowałam i wyszła bardzo fajna papka dla niemowlaka. Nastepnym razem na pewno uda się

Komentarze

komentarze

Back to Top