Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa 4.17/5 (83.33%) 6 głos[ów]

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z włoszczyzną, koperkiem i opcjonalnie śmietaną to lekka i zdrowa zupa. Ja dodaję śmietanki 30%, ale jeśli mam ochotę na chudszą wersję po prostu śmietany nie dodaję – mam wtedy delikatną, rosołową lekko żółtą od kurkumy kalafiorówkę. Sekretem jest dosypanie pod koniec gotowania odrobimy suszonego cząbru – doskonale pasuje on do kalafiorowej czy jarzynowej np. z fasolą. Mam wrażenie, że cząber to trochę zapomniana przyprawa, całkowicie niesłusznie – chwała cząbrowi. Nie zapomnijcie też potraktować zupy kalafiorowej gałką muszkatołową, odrobiną soku z cytryny i pieprzem.

Moja kalafiorowa zazwyczaj jest szybką, bezmięsną zupą – jeśli lubicie taką na wywarze mięsnym też możecie go użyć.

Zupa kalafiorowa składniki:

włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por (lub mrożona zupa kalafiorowa)

1 średni ziemniak

1 cały dorodny kalafior

ząbek czosnku

sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kurkuma, cząber, szczypta cukru, opcjonalnie vegeta lub kostka rosołowa.

pęczek świeżego kopru

Zupa kalafiorowa przygotowanie:

Włoszczyznę umyć i obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody z listkiem laurowym i zielem angielskim, oraz drobno posiekanym czosnkiem.

Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i pogotować 10 minut.

Dodać kalafiora pokrojonego na różyczki i gotować do miękkości w międzyczasie doprawiając solą, pieprzem, vegetą lub kostką rosołową. Dodać odrobinę kurkumy dla koloru i gałki muszkatołowej dla aromatu. Posłodzić zupę szczyptą cukru – do kalafiora odrobina cukru jest niezbędna.

Pod koniec gotowania dodać szczyptę cząbru, koper i opcjonalnie spory chlust słodkiej śmietanki. Jeśli wolicie lżejszą wersję tej zupy – omińcie etap śmietany. Wyjdzie piękny, klarowny rosół – jak ze zdjęcia niżej.

zupa kalafiorowa

zupa kalafiorowa

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top