Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa kalafiorowa z włoszczyzną, koperkiem i opcjonalnie śmietaną to lekka i zdrowa zupa. Ja dodaję śmietanki 30%, ale jeśli mam ochotę na chudszą wersję po prostu śmietany nie dodaję – mam wtedy delikatną, rosołową lekko żółtą od kurkumy kalafiorówkę. Sekretem jest dosypanie pod koniec gotowania odrobimy suszonego cząbru – doskonale pasuje on do kalafiorowej czy jarzynowej np. z fasolą. Mam wrażenie, że cząber to trochę zapomniana przyprawa, całkowicie niesłusznie – chwała cząbrowi. Nie zapomnijcie też potraktować zupy kalafiorowej gałką muszkatołową, odrobiną soku z cytryny i pieprzem.

Moja kalafiorowa zazwyczaj jest szybką, bezmięsną zupą – jeśli lubicie taką na wywarze mięsnym też możecie go użyć.

Zupa kalafiorowa – składniki

  • włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por (lub mrożona zupa kalafiorowa)
  • 1 średni ziemniak
  • 1 cały dorodny kalafior
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kurkuma, cząber, szczypta cukru, opcjonalnie vegeta lub kostka rosołowa.
  • pęczek świeżego kopru

Zupa kalafiorowa – przepis

  1. Włoszczyznę umyć i obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody z listkiem laurowym i zielem angielskim, oraz drobno posiekanym czosnkiem.
  2. Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i pogotować 10 minut.
  3. Dodać kalafiora pokrojonego na różyczki i gotować do miękkości w międzyczasie doprawiając solą, pieprzem, vegetą lub kostką rosołową. Dodać odrobinę kurkumy dla koloru i gałki muszkatołowej dla aromatu. Posłodzić zupę szczyptą cukru – do kalafiora odrobina cukru jest niezbędna.
  4. Pod koniec gotowania dodać szczyptę cząbru, koper i opcjonalnie spory chlust słodkiej śmietanki. Jeśli wolicie lżejszą wersję tej zupy – omińcie etap śmietany. Wyjdzie piękny, klarowny rosół – jak ze zdjęcia niżej.
zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
4.2/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *