Zupa kapuściana

Zupa kapuściana 4.00/5 (80.00%) 2 głos[ów]

Zupa Kapuściana

Zupa kapuściana trochę inna niż, tak zwana „zupa Kwaśniewskiego”, za to smaczniejsza i też odchudzająca. Kto się nie odchudza może ugotować ją na mięsie i dodać ziemniaki. Na mięsie i z ziemniakami jest pyszna.

Zupa kapuściana składniki:

jedna główka kapusty ok. 1 kg

dwie papryki czerwone

dwie papryki zielone

dwie papryki żółte

sześć sporych marchewek

cztery duże cebule

cały seler naciowy

dwa pęczki zielonej cebuli

cztery duże pomidory lub koncentrat pomidorowy

1 główka czosnku (nie ząbek)

pieprz

sól

warzywne kostki rosołowe lub vegeta

Zupa kapuściana przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy.

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę.

Czosnek kroimy w plasterki (w zupie smakuje, jak ziemniaki).

Cztery cebule kroimy w kostkę.

Seler kroimy poprzecznie w plasterki.

Pomidory najlepiej bez skórek kroimy w kostkę (skórka schodzi sama po sparzeniu pomidora i natychmiast zalaniu go zimną wodą)

Wszystkie warzywa wrzucamy do gara wraz z poszatkowaną kapustą. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.

Ja dodaję kostki warzywne dla smaku, ale kto chce może nie solić zupy, nie używać kostek rosołowych, tak jak to robią odchudzający się. Z kostkami czy bez nich i tak zupa kapuściana odchudza.

Wolę mniej schudnąć, ale jeść coś ze smakiem.

Plotki krążące na temat kapuścianej zupy głoszą, że im więcej zje się zupy, tym więcej się schudnie. Można ją jeść od rana do wieczora, można zmiksować i jeść na zimno. Zmiksowaną można popijać w pracy.

Zupę kapuścianą podajemy:

- tym, którzy się odchudzają lub chcą oczyścić organizm

Zupę tę można zawekować i mieć na cały tydzień.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top