Zupa klopsowa
Zupa klopsowa – to prosta, tania i niesamowicie smaczna zupa – jeśli nie chce się Wam obierać włoszczyzny, walczyć z dodatkami – a jednak macie ochotę na pożywną i pyszną zupę polecam zupę klopsową, lekko kwaśną, do której doskonale pasuję tłuczone ziemniaki. Wystarczy około 40 minut i zupa będzie gotowa – najlepsze mięso do klopsow to chude mielone wieprzowo – wołowe (oczywiście najlepiej mielić samodzielnie).
Zupa klopsowa składniki:
800 gramów mięsa mielonego
1 średnia cebula (zeszklona do dodania do klopsów)
bułka tarta – 4 łyżki
1 jajko
sól, pieprz
vegeta, kostka rosołowa lub bulion do gotowania klopsów około 2,5 litra
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki mąki
małe opakowanie kwaśnej śmietany 18%
pęczek koperku
pół kg ziemniaków (do podania osobno)
Zupa klopsowa przepis przygotowanie:
Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, dodać do mięsa mielonego. Dodać do mięsa bułkę tartą, sól i pieprz oraz jedno jajko. Uformować klopsiki wielkości piłeczek do ping-ponga
Do wrzątku z kostką rosołową lub vegetą, a najlepiej do bulionu dodać uformowane pulpeciki i gotować około 15 minut.
W tym samym czasie osobno ugotować ziemniaki na puree, później wystarczy doprawić je odrobiną masła lub mleka.
Ugotowane klopsy wyłowić a bulion bo ich gotowaniu zagęścić mąką, śmietaną i zakwasić sokiem z cytryny, dodać koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem – zupa powinna być kwaśna a la żurek.
Dodać do zupy klopsy i podgrzać całość. Obok podać tłuczone ziemniaki, można też dodać je do zupy.
Smak zupy klopsowej można podkręcić odrobiną chrzanu, zamiast ziemniaków mogą być grzanki – zupa jest wspaniała, prosta i sycąca – idealny na jesienny, chłodny wieczór.