Zupa klopsowa

Zupa klopsowa 3.25/5 (65.00%) 4 głos[ów]

Zupa klopsowa

Zupa klopsowa – to prosta, tania i niesamowicie smaczna zupa – jeśli nie chce się Wam obierać włoszczyzny, walczyć z dodatkami – a jednak macie ochotę na pożywną i pyszną zupę polecam zupę klopsową, lekko kwaśną, do której doskonale pasuję tłuczone ziemniaki. Wystarczy około 40 minut i zupa będzie gotowa – najlepsze mięso do klopsow to chude mielone wieprzowo – wołowe (oczywiście najlepiej mielić samodzielnie).

Zupa klopsowa składniki:

800 gramów mięsa mielonego

1 średnia cebula (zeszklona do dodania do klopsów)

bułka tarta – 4 łyżki

1 jajko

sól, pieprz

vegeta, kostka rosołowa lub bulion do gotowania klopsów około 2,5 litra

sok z połowy cytryny

2-3 łyżki mąki

małe opakowanie kwaśnej śmietany 18%

pęczek koperku

pół kg ziemniaków (do podania osobno)

Zupa klopsowa przepis przygotowanie:

Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, dodać do mięsa mielonego. Dodać do mięsa bułkę tartą, sól i pieprz oraz jedno jajko. Uformować klopsiki wielkości piłeczek do ping-ponga ;)

Do wrzątku z kostką rosołową lub vegetą, a najlepiej do bulionu dodać uformowane pulpeciki i gotować około 15 minut.

W tym samym czasie osobno ugotować ziemniaki na puree, później wystarczy doprawić je odrobiną masła lub mleka.

Ugotowane klopsy wyłowić a bulion bo ich gotowaniu zagęścić mąką, śmietaną i zakwasić sokiem z cytryny, dodać koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem – zupa powinna być kwaśna a la żurek.

Dodać do zupy klopsy i podgrzać całość. Obok podać tłuczone ziemniaki, można też dodać je do zupy.

Smak zupy klopsowej można podkręcić odrobiną chrzanu, zamiast ziemniaków mogą być grzanki – zupa jest wspaniała, prosta i sycąca – idealny na jesienny, chłodny wieczór.

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top