Zupa krem z groszku
Zupa krem z groszku przepis na lekko pikantną, niskokaloryczną lecz sycącą zupę z imbirem i cebulą. Krem z zielonego groszku to bardzo łatwa w przygotowaniu zupa, całe gotowanie zajmie Wam nie więcej niż 20 minut – efekt jest zniewalająco pyszny. Dodatkiem do tego pysznego kremu mogą być grzanki, płatki prażonych migdałów lub podsmażony boczek – w zależności od Waszego nastroju. Nie zapomnijcie o chili, która doskonale pasuje do groszku.
Zupa krem z groszku składniki:
paczka mrożonego groszku lub pół kilograma świeżego
1 spora cebula
3 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1 chilli
sól, pieprz
pół litra warzywnego bulionu (opcjonalnie vegeta lub warzywna kostka rosołowa i woda)
odrobina oliwa do smażenia
kolendra do posypania
Zupa krem z groszku przepis przygotowanie:
Cebulę, imbir, czosnek i chilli drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie (czosnek dosypcie na koniec, żeby się nie przypalił).
Do podsmażonych warzyw i przypraw dodać groszek i smażyć około 5 minut.
Wszystkie składniki zalać bulionem (proporcje 1:1) i gotować do miękkości groszku czyli około 10 minut.
Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli, gdy zupa lekko przestygnie należy zmiksować ją na gładki krem.
Podawać z kolendrą, pestkami prażonego słonecznika lub migdałów. Dla osób, które nie mogą żyć bez mięsa polecam odrobinę prażonego boczku ze szczypiorkiem, który doskonale komponuje się z tym aksamitnym kremem.
Zupa krem z groszku to wspaniała, szybka w przygotowaniu i zdrowa zupa.

zupa krem z groszku
Pingback: Kalejdoskop kwietniowy | Skrytka Magdaleny()