Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku 4.60/5 (92.00%) 5 głos[ów]

Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku przepis na lekko pikantną, niskokaloryczną lecz sycącą zupę z imbirem i cebulą. Krem z zielonego groszku to bardzo łatwa w przygotowaniu zupa, całe gotowanie zajmie Wam nie więcej niż 20 minut – efekt jest zniewalająco pyszny. Dodatkiem do tego pysznego kremu mogą być grzanki, płatki prażonych migdałów lub podsmażony boczek – w zależności od Waszego nastroju. Nie zapomnijcie o chili, która doskonale pasuje do groszku.

Zupa krem z groszku składniki:

paczka mrożonego groszku lub pół kilograma świeżego

1 spora cebula

3 cm kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

1 chilli

sól, pieprz

pół litra warzywnego bulionu (opcjonalnie vegeta lub warzywna kostka rosołowa i woda)

odrobina oliwa do smażenia

kolendra do posypania

Zupa krem z groszku przepis przygotowanie:

Cebulę, imbir, czosnek i chilli drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie (czosnek dosypcie na koniec, żeby się nie przypalił).

Do podsmażonych warzyw i przypraw dodać groszek i smażyć około 5 minut.

Wszystkie składniki zalać bulionem (proporcje 1:1) i gotować do miękkości groszku czyli około 10 minut.

Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli, gdy zupa lekko przestygnie należy zmiksować ją na gładki krem.

Podawać z kolendrą, pestkami prażonego słonecznika lub migdałów. Dla osób, które nie mogą żyć bez mięsa polecam odrobinę prażonego boczku ze szczypiorkiem, który doskonale komponuje się z tym aksamitnym kremem.

Zupa krem z groszku to wspaniała, szybka w przygotowaniu i zdrowa zupa.

zupa krem z groszku

zupa krem z groszku

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top