Zupa krem z warzyw

Zupa krem z warzyw 4.00/5 (80.00%) 3 głos[ów]

Zupa krem z warzyw

Zupa krem z warzyw korzeniowych czyli zdrowa, aromatyczna i niesłychanie smaczna zupa warzywna. Jadłam bardzo podobny krem w pewniej restauracji i się w nim zakochałam – nazajutrz udało mi się go całkiem nieźle powtórzyć w domu.

Sekretem jest spora ilość cebuli, która niesamowicie podkręca smak wszystkich innych warzyw. Dodałam też trochę imbiru i jak zwykle przesadziłam z chilli – ale wyszła pyszna.

Zupa krem z warzyw składniki:

2 duże cebule

1 spory por – tylko biała część

2 średnie marchewki

2 średnie korzenie pietruszki

1/4 selera

2 ziemniaki

2 plastry imbiru

szczypta chili

kawałeczek trawy cytrynowej lub skórki z cytryny

2 łyżki klarowanego masła lub olej i zwykłe masło

sól, pieprz, bulion około litra lub 2 kostki rosołowe + litr wody

klika plastrów grillowanego boczku do przygotowania aromatycznego chrustu

Zupa krem z warzyw przepis:

Cebulę i pora posiekać i zeszklić na łyżce klarowanego masła lub na oleju z dodatkiem masła.

W tym czasie obrać włoszczyznę i ziemniaki i pokroić je w kostkę.

Do zeszklonej cebuli z porem dodać drobno pokrojone warzywa i podsmażyć z kolejną łyżką masła.

Na patelnię dodać posiekany imbir, kawałek trawy cytrynowej i chilli. Następnie zalać warzywa bulionem i gotować na małym ogniu.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie podostrzyć chilli.

Warzywa zmiksować na gładki krem – jeśli będzie za gęsty dodać bulionu lub wody. Zupę można zabielić odrobiną 18% śmietany.

Na patelni grillowej lub w piekarniku uprażyć kilka cienkich plastrów boczku – mają być ekstremalnie chrupiące – idealnie smakują z tą zupą.

zupa krem z warzyw

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top