Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa 4.33/5 (86.67%) 3 głos[ów]

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa przepis na aromatyczny krem z marchwi, cebuli z dodatkiem imbiru i odrobiny soku z pomarańczy. Krem jest aromatyczny, gęsty i delikatny, a przede wszystkim sycący – idealny na jesień. Przygotujecie go w około 40 minut. Żeby zagęścić zupę można dodać jednego ziemniaka. Nie żałujcie też chilli i imbiru ta zupa ma być wyrazista.

Zupa marchewkowa składniki:

5 sporych marchwi

1 duża cebula

spory kawałek imbiru (około 5 cm długości)

1 mała chilli

1 średni ziemniak

ząbek czosnku

vegeta, kostka rosołowa a najlepiej 1,5 litra bulionu warzywnego

pół szklanki soku pomarańczowego

sól, pieprz

odrobina oliwy do podsmażenia warzyw

odrobina śmietany do udekorowania zupy

Zupa marchewkowa przepis przygotowanie:

Cebulę i marchew obrać i pokroić w dowolnej wielkości kawałki (i tak wszystko na koniec zmiksujemy).

Imbir, chilli i czosnek drobno pokroić.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę z czosnkiem, imbirem i chilli, zeszklić składniki a następnie dodać marchew – dusić aż marchew lekko zmięknie (podlewając od czasu do czasu odrobiną bulionu, żeby nic się nie przypaliło).

Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę dodać do warzyw, całość zalać bulionem i gotować do miękkości wszystkich składników.

Całość posolić, dodać pieprzu i chilli w razie potrzeby.

Dolać odrobinę soku pomarańczowego i gotować jeszcze pięć minut.

Całość utrzeć blenderem na gładką masę – jeśli wyjdzie zbyt gęste należy dolać odrobinę bulionu.

Zupę udekorować odrobiną kwaśnej śmietany i listkiem mięty.

zupa marchewkowa

zupa marchewkowa

 

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://linksmeans.com top strony

    Bardzo mi się podoba wasza strona,taka przejrzysta

Komentarze

komentarze

Back to Top