Zupa miso

Zupa miso 5.00/5 (100.00%) 5 głos[ów]

Zupa miso

Zupa miso przepis na japońską, zdrową i pyszną zupę na bazie rybnego bulionu dashi i pasty miso z fermentowanych ziaren soi. Ja dodałam do mojego miso jeszcze makaronu udon, wodorostów wakame i szczypiorku. Niestety nie miałam grzybów shitake, zazwyczaj jednak dodaję ich do zupy miso. Ta tradycyjna japońska zupa to bomba antyoksydantów – udowodniono, że pasta miso działa jak antybiotyk, wodorosty zapobiegają starzeniu komórek a grzyby shitake chronią między innymi przed rakiem. Ta zupa to sekret zdrowia i młodego wyglądu Japończyków. Jest lekka, zdrowa, słona i zawiera całą masę sekretnego piątego smaku umami. Wszystkie składniki kupicie w japońskich delikatesach.

Zupa miso składniki:

3 małe saszetki bulionu dashi (japoński rybny bulion w proszku)

2 łyżki pasty miso (pasta z fermentowanej soi)

spora szczypta wodorostów wakame

szczypior (gruby)

odrobina sosu sojowego

makaron udon

opcjonalnie grzyby shitake

Zupa miso przygotowanie:

Proszek dashi zalać gorąca wodą i chwilę pogotować.

Dodać uprzednio namoczone grzyby shitake pokrojone w cienkie plastry – bez nóżek.

Dodać makaron udon – ja kupiłam paczkowany i chwilę pogotowałam go w zupie.

Dodać do bulionu wodorosty wakame – lekko pokruszone.

Następnie zdjąć zupę z gazu i dodać do smaku kilka łyżek pasty miso – uwaga, nie gotujcie pasty miso bo straci swoje wartości zdrowotne. Doprawić całość sosem sojowym.

Posypać szczypiorkiem i zjeść ze smakiem całość. Jeśli chcecie być wiecznie młodzi i wiecznie zdrowi jedzcie tę zupę przynajmniej dwa razy w tygodniu – Japończycy jadają zupę miso na śniadanie. Do zupy pasuje też tofu (sojowy ser).

Share Button
  • http://Website Robert

    Zupę miso uwielbiam!Czuję się po niej lekki, świeży i radosny.Rzeczywiście chyba odmładza.Jem ją przed pójściem do pracy.Ne znudziła mi się jeszcze, chociaż jem ją już trzy miesiące.Można ją traktować jak lekarstwo na wszystko,

  • http://Website Marysia

    Wspaniała, prosta i delikatna zupa miso – byłam ostatnio na zdrowej, oczyszczającej diecie – jadłam miso przez 2 tygodnie na śniadanie – moja cera i ogólne samopoczucie bardzo się poprawiły. Japońska kuchnia to jest to!

Komentarze

komentarze

Back to Top