Zupa miso
Zupa miso przepis na japońską, zdrową i pyszną zupę na bazie rybnego bulionu dashi i pasty miso z fermentowanych ziaren soi. Ja dodałam do mojego miso jeszcze makaronu udon, wodorostów wakame i szczypiorku. Niestety nie miałam grzybów shitake, zazwyczaj jednak dodaję ich do zupy miso. Ta tradycyjna japońska zupa to bomba antyoksydantów – udowodniono, że pasta miso działa jak antybiotyk, wodorosty zapobiegają starzeniu komórek a grzyby shitake chronią między innymi przed rakiem. Ta zupa to sekret zdrowia i młodego wyglądu Japończyków. Jest lekka, zdrowa, słona i zawiera całą masę sekretnego piątego smaku umami. Wszystkie składniki kupicie w japońskich delikatesach.
Zupa miso składniki:
3 małe saszetki bulionu dashi (japoński rybny bulion w proszku)
2 łyżki pasty miso (pasta z fermentowanej soi)
spora szczypta wodorostów wakame
szczypior (gruby)
odrobina sosu sojowego
makaron udon
opcjonalnie grzyby shitake
Zupa miso przygotowanie:
Proszek dashi zalać gorąca wodą i chwilę pogotować.
Dodać uprzednio namoczone grzyby shitake pokrojone w cienkie plastry – bez nóżek.
Dodać makaron udon – ja kupiłam paczkowany i chwilę pogotowałam go w zupie.
Dodać do bulionu wodorosty wakame – lekko pokruszone.
Następnie zdjąć zupę z gazu i dodać do smaku kilka łyżek pasty miso – uwaga, nie gotujcie pasty miso bo straci swoje wartości zdrowotne. Doprawić całość sosem sojowym.
Posypać szczypiorkiem i zjeść ze smakiem całość. Jeśli chcecie być wiecznie młodzi i wiecznie zdrowi jedzcie tę zupę przynajmniej dwa razy w tygodniu – Japończycy jadają zupę miso na śniadanie. Do zupy pasuje też tofu (sojowy ser).