Zupa ogórkowa z ziemniakami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Zupa ogórkowa z kiszonymi ogórkami na bulionie warzywnym lub opcjonalnie mięsnym. Dziś z powodu upału chciałam ograniczyć “ciężar” zupy i przygotowałam ją tylko na bulionie warzywnym – wyszła super – lekka i delikatna. Nadmienię też, że dodałam do niej własnoręcznie kiszone ogórki – (robiłam ogórki małosolne, ale jakoś za długo postały i wyszły bardzo aromatyczne, mocno czosnkowe kiszone ogórki). Cieszę się podwójnie – nie dość, że moje własne i dokładnie wiem, że nie było w nich konserwantów to na dodatek są super chrupiące). Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup – żeby była jeszcze bardziej aromatyczna podsmażam ogórki na odrobinie oliwy.

Zupa ogórkowa z ziemniakami – składniki

  • włoszczyzna: 2 marchwie, 2 pietruszki, por, seler
  • 700 gramów kiszonych ogórków
  • 2 spore ziemniaki
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie (opcjonalnie vegeta lub kostka rosołowa)
  • koperek
  • 3 łyżki 18% śmietany
  • oliwa z oliwek do podsmażenia ogórków
  • dodatkowo: sok z ogórków i jeśli zupa ogórkowa będzie zbyt kwaśna odrobina cukru

Zupa ogórkowa z ziemniakami – przepis

  1. Przygotować bulion warzywny – umyć i obrać włoszczyznę, zalać wodą około 1,5 – 2 litry, dodać liść laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw. Opcjonalnie można dodać vegetę lub kostkę rosołową. Jeśli wolicie wersję na mięsie, przepis na bulion mięsny tutaj.
  2. Wyłowić miękkie warzywa, żeby ostygły i w tym czasie wrzucić do buliony ziemniaki pokrojone w kostkę. (Pamiętajcie ziemniaki nie ugotują się w kwaśnym środowisku, więc możecie je dodać dopiero jak ziemniaki zmiękną).
  3. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na oliwie – wydobędziecie za pomocą triku jeszcze więcej smaku). Dodać ogórki do zupy i gotować jakieś 15 minut – żeby smaki się przegryzły.
  4. Przestygnięte warzywa również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.
  5. Na koniec doprawić zupę do smaku – można dolać wody z ogórków lub odrobiny cukru – żeby zrównoważyć zbyt kwaśny smak.
  6. Dodać 3 łyżki kwaśniej śmietany 18% (najlepiej wymieszajcie śmietaną z odrobiną zupy i solą w osobnej misce, a następnie wlejcie du zupy – unikniecie grudek). Całość posypać koperkiem.

Polecam też: zupę pomidorową

zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa z ziemniakami
4.2/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *