Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa 4.22/5 (84.44%) 9 głos[ów]

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z kiszonymi ogórkami na bulionie warzywnym lub opcjonalnie mięsnym. Dziś z powodu upału chciałam ograniczyć „ciężar” zupy i przygotowałam ją tylko na bulionie warzywnym – wyszła super – lekka i delikatna. Nadmienię też, że dodałam do niej własnoręcznie kiszone ogórki – (robiłam małosolne, ale jakoś za długo postały i wyszły bardzo aromatyczne, mocno czosnkowe kiszone ogórki). Cieszę się podwójnie – nie dość, że moje własne i dokładnie wiem, że nie było w nich konserwantów to na dodatek są super chrupiące). Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup – żeby była jeszcze bardziej aromatyczna podsmażam ogórki na odrobinie oliwy.

Zupa ogórkowa składniki:

włoszczyzna: 2 marchwie, 2 pietruszki, por, seler

700 gramów kiszonych ogórków

2 spore ziemniaki

sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie (opcjonalnie vegeta lub kostka rosołowa)

koperek

3 łyżki 18% śmietany

oliwa z oliwek do podsmażenia ogórków

dodatkowo: sok z ogórków i jeśli zupa ogórkowa będzie zbyt kwaśna odrobina cukru

Zupa ogórkowa przepis przygotowanie:

Przygotować bulion warzywny – umyć i obrać włoszczyznę, zalać wodą około 1,5 – 2 litry, dodać liść laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw. Opcjonalnie można dodać vegetę lub kostkę rosołową. Jeśli wolicie wersję na mięsie, przepis na bulion mięsny tutaj.

Wyłowić miękkie warzywa, żeby ostygły i w tym czasie wrzucić do buliony ziemniaki pokrojone w kostkę. (Pamiętajcie ziemniaki nie ugotują się w kwaśnym środowisku, więc możecie je dodać dopiero jak ziemniaki zmiękną).

Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na oliwie – wydobędziecie za pomocą triku jeszcze więcej smaku). Dodać ogórki do zupy i gotować jakieś 15 minut – żeby smaki się przegryzły.

Przestygnięte warzywa również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.

Na koniec doprawić zupę do smaku – można dolać wody z ogórków lub odrobiny cukru – żeby zrównoważyć zbyt kwaśny smak.

Dodać 3 łyżki kwaśniej śmietany 18% (najlepiej wymieszajcie śmietaną z odrobiną zupy i solą w osobnej misce, a następnie wlejcie du zupy – unikniecie grudek). Całość posypać koperkiem.

Polecam też: zupę pomidorową

zupa ogórkowa

zupa ogórkowa

 

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top