Zupa paprykowa

Zupa paprykowa 4.71/5 (94.29%) 7 głos[ów]

Zupa paprykowa

Zupa paprykowa z kurczakiem jest rozgrzewająca, lekka i niesamowicie smaczna. Uwielbiam w niej głęboki aromat papryki, pomidorów, ziół i pasty paprykowej. Zupa ta jest też chuda – bo przegotowuję ją na piersi z kurczaka. Nie żałujcie warzyw – dodadzą zupie aromatu i gęstości. Ja lubię dość pikantne jedzenie więc czasem dodaję więcej niż jedną papryczkę chilli.

Zupa paprykowa składniki:

pół kilograma piersi z kurczaka

4 papryki – w dowolnych kolorach (oprócz zielonego)

1 papryczka chilli

2 marchewki

4 pomidory lub puszka pomidorów

pasta paprykowa np. z tubki – moja miała słony, lekko wędzony aromat – użyłam wersji łagodnej

2 cebule

4 ząbki czosnku

1 cytryna

półtora litra bulionu lub ewentualnie 2 kostki rosołowe

słodka suczona papryka – 2 łyżki stołowe

ostra suszona papryka do smaku

zioła prowansalskie

sól, pieprz do smaku

Zupa paprykowa przygotowanie:

Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną i odstawić do lodówki na około 15 minut.

W międzyczasie pokroić paprykę w paski, marchewki w plastry, drobno posiekać chilli.

Cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek podsmażyć z kurczakiem, papryką, marchewka i chili, Oprószyć solidnie słodką papryka, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.

Zalać 1,5 l wrzątku lub bulionu – ja polecam użyć np chudego rosołu, dodać pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory, dodać 2 łyżki pasty paprykowej i na koniec (jeśli nie używacie bulionu) można dodać 2 kostki bulionowe i gotować około 40 minut.

Gotową zupę można posypać natką pietruszki.

Zupa jest pyszna, lekka i zdrowa!

zupa paprykowa

zupa paprykowa

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top