Zupa paprykowa
Zupa paprykowa z kurczakiem jest rozgrzewająca, lekka i niesamowicie smaczna. Uwielbiam w niej głęboki aromat papryki, pomidorów, ziół i pasty paprykowej. Zupa ta jest też chuda – bo przegotowuję ją na piersi z kurczaka. Nie żałujcie warzyw – dodadzą zupie aromatu i gęstości. Ja lubię dość pikantne jedzenie więc czasem dodaję więcej niż jedną papryczkę chilli.
Zupa paprykowa składniki:
pół kilograma piersi z kurczaka
4 papryki – w dowolnych kolorach (oprócz zielonego)
1 papryczka chilli
2 marchewki
4 pomidory lub puszka pomidorów
pasta paprykowa np. z tubki – moja miała słony, lekko wędzony aromat – użyłam wersji łagodnej
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 cytryna
półtora litra bulionu lub ewentualnie 2 kostki rosołowe
słodka suczona papryka – 2 łyżki stołowe
ostra suszona papryka do smaku
zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku
Zupa paprykowa przygotowanie:
Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną i odstawić do lodówki na około 15 minut.
W międzyczasie pokroić paprykę w paski, marchewki w plastry, drobno posiekać chilli.
Cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek podsmażyć z kurczakiem, papryką, marchewka i chili, Oprószyć solidnie słodką papryka, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
Zalać 1,5 l wrzątku lub bulionu – ja polecam użyć np chudego rosołu, dodać pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory, dodać 2 łyżki pasty paprykowej i na koniec (jeśli nie używacie bulionu) można dodać 2 kostki bulionowe i gotować około 40 minut.
Gotową zupę można posypać natką pietruszki.
Zupa jest pyszna, lekka i zdrowa!

zupa paprykowa
Pingback: Witamy wiosne odchudzone i radosne!! - czyli 10 kg w 2 m-ce - Strona 27()