Zupa pieczarkowa ze śmietaną

Oceń ten przepis

Zupa pieczarkowa ze śmietaną

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i śmietaną to prosta i delikatna zupa, której smak możemy podkreślić odrobiną soku z cytryny i solidną porcją natki pietruszki. Ja zawsze dodaję 18% śmietany. Poniższy przepis zakłada, że mamy gotowy rosół lub bulion (ewentualnie z kostki). Ja miałam aromatyczny rosół wołowo-drobiowy, który okazał się bazą idealną – tutaj znajdziecie przepis na bulion idealny. Jeśli jednak marzy się Wam szybka zupa możecie użyć kostek rosołowych – pieczarki smażone z cebulą będą mocną bazą smakową. Ja użyłam ziemniaków, ale makaron też będzie pasował.

Zupa pieczarkowa ze śmietaną składniki:

około 1 litr bulionu mięsno – warzywny czyli np. 1 udo z kurczaka i włoszczyzna

300 gramów pieczarek

1 średnia cebula

4 – 5 ziemniaków (może też być makaron, ale gotowany osobno)

solidna garść posiekanej natki pietruszki

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

sól i pieprz

sok z 1/4 cytryny lub odrobina octu

łyżka masła do smażenia cebuli z pieczarkami

Zupa pieczarkowa z cebulą i śmietaną przepis:

Cebulę drobno posiekać i wrzucić na łyżkę rozgrzanego na patelni masła, po 5 minutach dodać pokrojone w cienkie plastry pieczarki – doprawić solą i pieprzem – smażyć do miękkości pieczarek.

Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, następnie wrzucić je do bulionu razem z pieczarkami i cebulą – gotować do miękkości.

W zupie można zostawić marchewkę jeśli użyliście jej do bulionu, ale ja się jej pozbyłam.

Gdy ziemniaki będą miękkie i wszystkie smaki się połączą – należy zdjąć pieczarkową z gazu i dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, sok z cytryny, doprawić finalnie solą i pieprzem oraz oprószyć sporą ilością natki pietruszki.

Jeśli nie chce się Wam walczyć z obieraniem ziemniaków – ugotujcie osobno swój ulubiony makaron i dodajcie go do zupy pod sam koniec gotowania, jeśli macie dużą ilość zupy – i nie zjecie jej od razu radzę dodawać makaron każdemu na talerz tuż przed podaniem.

Zupę podawać z chlebem lub bułką. Prosta, lekka i pyszna.

zupa pieczarkowa ze śmietaną

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top